Žebříčku nejprodávanějších hudebnic v Británii vévodí Adele, druhá je Amy Winehouse

24.10.2021 17:35 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Z vysílání rádia BBC 2 se posluchači před několika dny dozvěděli, jaká ženská alba se pyšní historicky nejvyšší prodejností na britském trhu. Stalo se tak mimo jiné proto, že tamními hudebními příznivci oslavovaný National Album Day měl letos podtitul Women In Music.

Jméno dámy na prvním místě asi překvapí málokoho. Druhé studiovky Adele "21" z roku 2011 se prodalo přes pět milionů kusů. Nejbližší konkurentku, druhou Amy Winehouse s "Back To Black", předčila o více než milion jednotek. Za ikonami britské populární hudby skončila na třetím místě Madonna s nahrávkou "The Immaculate Collection".

Adele si připsala ještě jedno prvenství: ve třicetimístném pořadí má jako jediná zpěvačka hned tři své desky. Její stále ještě poslední řadovka "25" z roku 2015 obsadila pátou příčku, debut "19" je čtrnáctý. Brzy navíc může seznam rozšířit její vysoce očekávaná novinka "30", která vyjde 19. listopadu a kterou aktuálně propaguje rekordně streamovaný singl "Easy On Me".

Další pětici umělkyň se podařilo do žebříčku prosadit se dvěma alby: patří mezi ně již zmíněná Madonna a dále Whitney Houston, Rihanna, Céline Dion a také Dido. Posledně jmenovaná dokonce v obou případech pronikla do top desítky. Tu vám přinášíme níže, kompletní seznam si pak můžete prostudovat zde.

TOP 10 nejprodávanějších ženských alb všech dob ve Velké Británii:
1. Adele - 21
2. Amy Winehouse - Back To Black
3. Madonna - The Immaculate Collection
4. Shania Twain - Come On Over
5. Adele - 25
6. Leona Lewis - Spirit
7. Dido - No Angel
8. Spice Girls - Spice
9. Lady Gaga - The Fame
10. Dido - Life For Rent



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY