Thot dali skladbě "What Shall We Do Now?" od Pink Floyd moderní zvuk i temné kontury

20.10.2021 17:28 - Jiří V. Matýsek | foto: Jiří Vladimír Matýsek

Pink Floyd jsou kapelou, na kterou dodnes přísahá celá řada muzikantů a čas od času si někdo dokonce zvolí i některou ze skladeb této instituce a vtiskne jí podobu, která je bližší jeho hudebnímu vidění. Belgický post-industriálně rockový gang Thot to udělal taky, nesáhl však po prověřených a v mnoha verzích prezentovaných klasikách, ale po písni "What Shall We Do Now". Ta byla původně zamýšlena na legendární album "The Wall", leč z tracklistu byla nakonec vyřazena. Zazněla nicméně v živé verzi konceptuálního díla a objevila se i ve stejnojmenném filmu.

Temná realizace této kompozice vzešla z mysli vůdčí osobnosti skupiny Grégoire Fraye: "V únoru 2020 jsem se vrátil ze sólového turné po Evropě a přemýšlel jsem, že bych něco takového mohl udělat na konci roku i v Asii. O měsíc později nám všem bylo řečeno že máme kvůli covidu-19 zůstat zavření doma. V tu chvíli jsem si vybavil skladbu, kterou jsem poprvé slyšel, když jsem byl v devadesátých letech na střední škole. Byl jsem v tu chvíli fascinován relevancí textu Rogera Waterse. Podívejte se, jak jsme na tom. Musíme pokaždé něco dělat?"

Thot původní opus zahalili do temného elektronického hávu, vokály jsou zastřené až šeptané. Ve střední části pak zvuk zahustí kytara. Z téměř a cappella přechodu se ve finále vynoří hutná, tvrdá pasáž, která emocionální rejstřík písně posune od melancholické bezvýchodnosti až k hněvu. Z předlohy muzikanti rozhodně dokázali vytáhnout to podstatné a dát jí svěží, moderní zvuk, který k ní skvěle pasuje. 8/10.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY