Walkmanz pokřtili svůj debut "MONO" opět s Jiřím Mádlem

18.10.2021 17:11 - Hana Bukáčková | foto: Hana Bukáčková

Tak jsme se konečně dočkali! Malostranská beseda byla svědkem nejen křtu debutu rockové superkapely Walkmanz, ale také prvního většího koncertu. Předskokanem byl písničkář Láska, hostem Žofie Dařbujánová z MYDY. Jako kmotr se představil Jiří Mádl.

Live: Walkmanz

místo: Malostranská beseda, Praha
datum: 14. října 2021
setlist: Můry, Robot, Heslo, Místa, Až přijde láska, Sex, Rtuť, Zpátky za tebou (feat. Zofie Dares), Za hranou, Spoutej, Až přijde láska
Fotografie jsou pořízené mobilem, omluvte proto prosím jejich kvalitu - na koncertě jsme neměli profesionálního fotografa.

O Walkmanz jsme prvně slyšeli na konci roku 2019, kdy nás překvapili singlem "Až přijde láska", který zvukově připomínal návrat do osmdesátek. Za skupinou, která je složená ze členů jiných formací, se skrývá René Rypar (kytara), Jaro Lukáč (baskytara), Zbyněk Raušer (bicí) a Thom Fröde (zpěv).

Walkmanz, Malostranská beseda, Praha, 14.10.2021
© Hana Bukáčková
Druhý singl "Spoutej" vydali společně s deskou "MONO" v březnu 2020. Poté přišel covid, který (nejenom) jim zpřetrhal nejedny plány. Takže dvakrát odsouvaný křest se uskutečnil až po roce a půl. Živého hraní si tak moc nevyzkoušeli. Křest byl jejich třetím koncertem, ale prvním pro větší publikum. Takže to byl de facto i křest ohněm. Aby toho nebylo málo, bojoval zpěvák Fröde pár dní předtím s hlasivkami. Jsou to však profíci, a poprali se se vším statečně.

Vtipný kontext se dral na mysl v souvislosti s prvním singlem "Až přijde láska". Ona totiž fakt přišla, respektive písničkář Václav Vaňura s kytarou a looperem říkající si Láska, kterého si Walkmanz pozvali coby předskokana. Znám ho už z dob, kdy jezdil s kapelou Ovoce, která odjela několik šňůr společně s Frödeho domovským bandem Imodium. Jejich spojitost tudíž není vůbec náhodná. Ty doby jsou ale tytam. Ovoce už nehraje a Imodium si užívá pauzy, kterou si naordinovalo před dvěma lety (definitivně ale pánové nic nezabalili - společně si kupříkladu zahráli před měsícem v Rock Café na hudebním dýchánku se Žanet.).

Walkmanz, Malostranská beseda, Praha, 14.10.2021
© Hana Bukáčková
Láska mile překvapil. Svoji pěveckou nedokonalost umí zachránit (trapno)humorem, vtípky a pohotovými reakcemi. Repertoár staví na podobném klíči, jaký používají například Pokáč či Michal Horák , zkrátka odlehčuje každodenní bytí. Ale to vůbec nevadí, lepší je se pousmát než se nořit v depkách. Přehrál hity "Domek", "Hipster v přechodu", "Modrý z nebe", do nějž zapojil i přítomné návštěvníky, a pak "Ham&Sex".

Rockovou nálož odpálili Walkmanz po deváté večer. Jelikož jsou spolu chvíli a nemají tolik bohatý repertoár, přehráli celou desku. Ale po vydání debutu nelení, a tak publiku představili v premiéře nový singl "Rtuť". Což je dobrým znamením toho, že si hudebně i lidsky sedli a že to není jen projekt vzniklý za účelem vydání jednoho alba.

Walkmanz, Malostranská beseda, Praha, 14.10.2021
© Hana Bukáčková
To pokřtil opět (poprvé to bylo online) herec a režisér Jiří Mádl. Ten je napojen především na Reného Rypara, autora projektu, s nímž spolupracuje a který (nejen) pro něj dělá filmovou hudbu. Mádl přišel se slovy: "Ahoj přátelé tvrdé muziky…" Což opravdu sedělo, bylo to řízné, tvrdé, energické. Křtilo se tradičně lahví sektu. Dalším hostem byla Žofie Dařbujánová (aka Zofie Dares), která si s nimi zazpívala "Zpátky za tebou". Lidi tak měli originální příležitost slyšet ji zpívat netradičně v rodném jazyce.

Byl to povedený večer. Jen málokdy se mi podaří být u premiéry něčeho velkého, a bylo mi tedy ctí. Návštěvníci si vydupali přídavek, a jelikož během oficiálního setu už vše zaznělo, zahrála skupina znovu svůj pilotní singl. Koncertní křest ohněm i alba se povedl - byla to čirá radost z poctivé rockové energie.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY