Osobitý perkusionista Manu Delago přiveze v sobotu do Prahy novou desku věnovanou přírodě

16.10.2021 12:19 - Tisková zpráva | foto: Simon Rainer

Do Prahy se vrací rakouský virtuóz na hang Manu Delago. Už v sobotu 16. října dorazí do pražského Paláce Akropolis se svým aktuálním programem "Environ Me", v němž se klasické i elektronické nástroje mísí se zvuky přírody. Večer ho doplní italský multiinstrumentalista Bruno Bavota, který se se svým zefektovaným klavírem pohybuje ve sférách moderní klasiky. Vydává na Temporary Residence Ltd a jeho hudba byla použitá v seriálu "Mladý papež".

Spolupracoval s Björk, Ólafurem Arnaldsem, Anoushkou Shankar nebo Joss Stone, vydává na labelech Tru Thoughts a One Little Indian a je považovaný za nejlepšího světového virtuóze na nástroj hang. Manu Delago se na poli experimentální hudby pohybuje už patnáct let a za tu dobu stihl bezpočet zajímavých kolaborací i vlastních desek. A také zpopularizoval perkusivní nástroj hang. Když ho Delago v roce 2003 objevil, změnilo mu to život. Někdejšímu bubeníkovi několika rakouských rockových či jazzových skupin poskytl nebývalé možnosti a on se s ním vydal v následujících letech na pozoruhodnou hudební výpravu napříč žánry, jako jsou jazz nebo downtempo.

Italský skladatel a multiinstrumentalista Bruno Bavota pochází z Neapole a k hraní na hudební nástroj se dostal relativně pozdě - bylo mu dvacet, když začal hrát na kytaru a pak přešel na klavír. Víc než samotné nástroje ho ale bavily zvuky v jejich okolí - rezonance, ozvěna, ticho, akustické prostředí, prostě živoucí, dýchající prostor, v němž existují. Když dnes hraje na klavír své křehké kompozice, používá přitom v reálném čase efektové pedály a zvukové procesory a na své desky všechny nechtěné zvuky klavíru sampluje, smyčkuje nebo s nimi dál manipuluje.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY