"Pořád je to tak" je hlubokým nádechem Beaty Hlavenkové

08.10.2021 13:12 - Dan Hájek | foto: Anežka Horová

Letošní rok je pro Beatu Hlavenkovou plný novinek. Tou první byl povedený soundtrack k filmu Davida Ondříčka "Zátopek", tou druhou je vydání následovníka její sólové nahrávky "Sně". Ponese titul "Žijutě" a jedná se o Beatino další plně autorské album, které nahlédne blíže k popu a nabídne celou řadu hostů. Dočkáme se jej na konci října.

První ochutnávkou se stala písnička "Pořád je to tak", kterou Beata natočila společně s Lukášem Duchovičem, jenž se postaral o zvukový design a sampling. Na trubku zde hraje osvědčený spolupracovník Hlavenkové Oskar Török a doprovodné vokály nazpíval Thom Artway. Sama skladba má atypickou strukturu - pohrává si s vícehlasy, zachovává však komornost textu. Toto vše plně dokresluje strohý, čistý videoklip, který vznikl pod dohledem herečky a režisérky Petry Nesvačilové a filmařky a fotografky Anežky Horové.

Cílem bylo vyobrazit jakousi citlivost a blízkost ukrytou mezi řádky textu této skladby. "Petra velmi vnímá sdělení zpěváků a zpěvaček. Ráda jim kouká do očí a vnímá jejich emoce a rozpoložení u hudební výpovědi. Píseň 'Pořád je to tak' je až takovou modlitbou založenou především na hlasech, proto byla přirozenou volbou. S Anežkou Horovou si v konceptu a procesu velmi rozuměly. Pro všechny tři se jednalo o krásnou spolupráci," přibližuje sama Hlavenková.

Kromě již zmíněného Thoma Artwaye se na desce objeví Adam Koller, Rich Perry a Tomáš Neuwerth. Do skladby "Sovám" přispěl recitativem Oto Klempíř, následná "Píšu ti" je pak dojemnou rozlučkou s Davidem Stypkou. Ten ji rozepsal zhruba před čtyřmi lety, původně měla zaznít na soundtracku k filmu "Dukla 61". V září 2020 se s Beatou potkali na jednom songwriting campu, kde ji opět zcela nedokončili, a v lednu David náhle zemřel. Nakonec ji do finální podoby připravila sama coby poctu jeho životu a po dohodě s jeho ženou a maminkou, které ji znaly od samotného vzniku, ji zařadila na závěr kolekce.

Šesté album Beaty Hlavenkové "Žijutě" vyjde v pátek 29. října u vydavatelství Minority Records a přinese těchto jedenáct položek: Oka mih, Když padá sníh, Běžím, Komíhání, Pořád je to tak, Věta, Zahrada, 425 - Dobrý den, noci, Bosá, Sovám, Píšu ti. Vedle digitálních platforem bude k dispozici na vinylu, jehož mastering připravil Miles Showell v londýnských studiích Abbey Road, a na CD. Autorka své čerstvé dílo pokřtí v neděli 31. října v pražském Divadle Archa za doprovodu své Kapely Snů a dalších hostů.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY