Chcete vlastnit kus hudební historie? Ručně psané texty a harmoniky Bruce Springsteena jdou do aukce

09.10.2021 10:26 - Jiří V. Matýsek | foto: Columbia

Sběratelé hudebních pamětihodností si mohou začít brousit zuby - a také otevírat peněženky. Do aukce, která se uskuteční 28. října v síni Bonhams, totiž jdou artefakty, které původně vlastnil Bruce Springsteen. Prodává je soukromý sběratel, který je získal od Mikea Baltana, bývalého Bossova nástrojového technika.

Jedná se o několik ručně psaných textů písní a také foukací harmoniky, které muzikant použil při natáčení skladeb "Thunder Road" a "Johnny 99". Očekává se, že prvně jmenovaný instrument se vydraží za pět až sedm tisíc dolarů, u druhého se konečná cena odhaduje mezi dvěma a dvěma a půl tisíci dolarů. Oba nástroje doprovází notářsky ověřený dopis dokládající jejich původ.

Za výrazně vyšší částky se zřejmě prodají texty. Až 70 tisíc dolarů se očekává za čtyřstránkový rukopis písně "Thunder Road", přičemž hodnotu nepochybně zvyšují dvě varianty úvodního verše uvedené na poslední straně. Mezi 25 a 30 tisíci dolary by si měl zájemce připravit, pokud by chtěl mít doma Bossem psaný text songu "For You". I na něm se nacházejí jisté odlišnosti proti finální verzi natočené na jeho debut "Greetings From Ashbury Park, N.J.". Ve stejném rozptylu se pohybuje i rukopis "Night", ten ovšem studiové nahrávce vydané na "Born To Run" odpovídá.

Není bez zajímavosti, že ve stejném termínu se v témže aukčním domě budou dražit i ručně psané setlisty z rané éry The Beatles. Jejich očekávaná cena by se měla pohybovat kolem 250 tisíc dolarů, tedy v přepočtu pět a půl milionu korun.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY