Přesýpací hodiny v klipu "As I Try Not To Fall Apart" od White Lies jsou neúprosné

01.10.2021 10:16 - Dan Hájek | foto: PIAS Recordings

Jejich zatím poslední deska "Five" vyšla již v roce 2019, White Lies však chystají na únor příštího roku novinku. Bude se jmenovat "As I Try Not To Fall Apart" a v těchto dnech ji předznamenává titulní track s doprovodným videem. V zastávkách chystaného turné mimochodem nebude chybět ani ta pražská - kapely se dočkáme 5. května v Lucerna Music Baru.

"Písničku 'As I Try Not To Fall Apart' jsme složili docela rychle, jednou pozdě v noci, a takhle rychle složené věci přijdou často přímo ze srdce a nevymýšlejí se hlavou. Chtěli jsme, aby melodie byla takový hymnus, aby ten upřímný text měl jakousi váhu, i když to má kabát popového songu. Je to o přijetí lidské zranitelnosti, o vědomí, že je ok, když vás něco zlomí. Nikdy nebyla vhodnější doba nahlas říct, že je ok nebýt ok," popisuje skladbu parta okolo nezaměnitelného Harryho McVeigha.

Videoklip k "As I Try Not To Fall Apart" vychází z oné zranitelnosti: Harry je zachycen v opuštěné místnosti, jež se postupně zasypává jemným pískem, ten nezadržitelně dopadá v úzkých pramíncích po vzoru přesýpacích hodin. Je tu patrná určitá analogie ke sdělení, že se nic nemá vzdávat. Jednotlivé (až poetické) obrazce korespondují s textem. Je to minimalistické, ale působivé.

Album bylo natočeno během dvou rozsáhlých studiových sessions. Produkoval jej se skupinou úzce spojený Ed Buller a vypomohl i Claudius Mittendorf (podepsaný pod nahrávkami Weezer nebo Panic! At The Disco). A prý máme očekávat hudebně nejvíce rozkročený opus v diskografii formace - od výbušného rocku přes electropop, progrock a funk až po typické klenuté melodie.

Šestá řadovka White Lies "As I Try Not To Fall Apart" vyjde v pátek 18. února a můžeme na ní vyhlížet těchto deset skladeb: Am I Really Going To Die, As I Try Not To Fall Apart, Breathe, I Don't Want To Go To Mars, Step Outside, Roll December, Ragworm, Blue Drift, The End, There Is No Cure For It. Na tomto místě již běží předobjednávky fyzických nosičů (CD nebo dvou různě barevných vinylů), včetně podepsaného art printu. K tomu si můžete vybrat z různých balíčků s triky nebo mikinami a dostanete i exkluzivní přístup k předprodeji lístků na chystanou koncertní štaci.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY