Mig 21 zvou na poklidně zábavný "Džus noci"

04.10.2021 00:00 - Ondřej Hricko | foto: Standa Merhout

Pražská parta Mig 21, známá také díky herci Jiřímu Macháčkovi, nesype desky z rukávu zrovna často. Za svou více než dvacetiletou kariéru stihla vydat jen čtyři. "Džus noci" je pátá a opět je plná pohody, humoru a hudby, která nutí si zatančit nebo se jen tak blaženě usmívat.
8/10

Mig 21 - Džus noci

Skladby: Džus noci, Hádej, co žena žádá, Hyjé!, TěsněVedleSebe, Svádíš, Nechej se, Hej kámo!, Svoboda není levná věc, Tykej mi, Hurá, Ptáček, Jedině láska
Vydáno: 24.9.2021
Celkový čas: 43:18
Vydavatel: Universal
U Mig 21 se toho vlastně moc nemění. Vzhledem k frekvenci vydávání nového materiálu to ale není vůbec na škodu. Macháček a další členové jeho kapely jsou výbornými autory i hudebníky a umějí napsat jednoduchou píseň, aniž byste se chytali za hlavu nad pitomým textem nebo zbytečně vlezlou melodií. Jejich "Džus noci" nabízí především pohodu a radost z bytí.

Poslech novinky skutečně vnáší do duše nedozírný klid, který je zejména v současné dynamické době vzácně cenný a žádaný. Přispívá tomu i uklidňující, charismatický hlas Jirky Macháčka, který si svou pěveckou roli stále užívá.

Poklidně houpavá je hned úvodní titulní song. Je okleštěný od jakýchkoliv extra vzruchů, má totiž za úkol sladit posluchače s tempem nahrávky.

Všechny skladby na ní pojí skrývaný i přiznaný optimismus. Singly "Hyjé" a "TěsněVedleSebe" do uší ládují naději. Salónně radostná je "Svádíš", kde si vokálně zahostovaly herečky Erika Stárková a Martha Issová. Půvabná je pak vztahová balada "Nechej se", v níž uslyšíme hlas zpěvačky Stili.

Druhou půli tvoří spíš svižnější tanečnější kusy. "Hej kámo!" je přívětivý rádiový pub-pop, který zafunguje v klubech, na festivalech i diskotékách. Návykově rytmická je vážněji pojatá "Svoboda není levná věc", která patří k nejlepším momentům celé kolekce. Nechybí ji vtip, ale ani přesah. Po dámských hostovačkách si v "Tykej mi" zařádili také Matěj Ruppert z Monkey Business a Radek Škarohlíd z Hentai Corporation. Rozhodně jde o originální vokální exhibici.

Oproti předchozím počinům je jedinou citelnou změnou přímočarost a upuštění od ryze humorných vsuvek, jakými byly v minulosti třeba "Poslechni si pravdu" z desky "Udělalo se nám jasno", "Policajtka" ze šest let starého "Alba" či "V dnešním době kompjůtrů" ze "Snadné je žít".

Naopak průniky lze najít v samotné kvalitě a zachování vysokého skladatelského standardu, který potěší jak hudební nápaditostí Tomáše Poláka, tak upřímnými a trefnými texty Jiřího Macháčka. Produkce se ujali zkušení matadoři Tomáš Konůpka, Lukáš Chromek či Roman Holý, takže ani po zvukové stránce nejde nahrávce cokoliv vytknout. Až čas ukáže, které songy se stanou hity, ale na "Džusu noci" to může být skoro každý z tracklistu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY