Hudba, rytmus a tanec jsou od pradávna důležitou součástí lidského života

21.09.2021 15:29 - Tisková zpráva | foto: perfectacoustic.cz

Hudební styly

Hudba, rytmus a tanec jsou od pradávna důležitou součástí lidského života. V závislosti na svém žánru, intenzitě, aktuálním duševním a fyzickém stavu ovlivňují lidský mozek, naši náladu a dokonce i naše zdraví. Muzikoterapie se již dlouho používá v medicíně, uvolňuje úzkost, cítíte se lépe a urychluje proces hojení po nemoci nebo úrazu.

Hudba má léčivou sílu

Po první světové válce cestovali hudebníci a zpěváci do nemocnic v Americe, aby pomohli traumatizovaným válečným veteránům. Hudba dokázala zázraky! Stav vojáků se velmi rychle zlepšoval! Hudba se úspěšně používá k terapeutickým účelům u mnoha duševních a fyzických problémů a nemocí. Ve skutečnosti, bez ohledu na to, jak zpočátku to může znít divně, se muzikoterapie ukázala jako mimořádně účinná při léčbě ztráty sluchu a tinnitu! Aktivní hudba (když hrajeme na nástroj, zpíváme a tancujeme) je pro naše zdraví ještě prospěšnější. Poslech hudby kromě zlepšení vaší fyzické kondice také zvyšuje pocit štěstí a hraje také roli při budování komunity.

Různé žánry - jiný efekt

- Klasická a rocková hudba zlepšuje naši náladu, naši schopnost soustředit se a také zlepšuje mozkové funkce. Samozřejmě záleží na jednotlivci, který je ovlivněn tím, jak působí klasická hudba, existují tací, které znervózňuje.

- Heavy metal nevyvolává agresi u všech. Pomáhá uvolňovat napětí a vztek, uvolňuje stres a zvyšuje sebevědomí, i když některé výzkumy naznačují, že v některých může také vyvolat antisociální pocity.

- Blues a jazz jsou uklidňující, pomáhají relaxovat a mají pozitivní vliv na myšlení.

- Country a hudba s podobně smutným obsahem mohou u mnoha vyvolat depresi. Poslech těchto typů písní se nedoporučuje těm, kteří momentálně nejsou duchovně v nejlepším stavu.

- Rapové a hiphopové rytmy vás činí sebevědomými, otevřenými a společenskými.

- Nejoblíbenější hity způsobují na základě průzkumů největší radost.

Jak poslouchat hudbu správně?

Blahodárné účinky hudby lze pozorovat již v kojeneckém věku, dokonce i ve fetálním věku rozvíjí mozek, vývoj a inteligenci dětí. Po dlouhém a stresujícím dni je dobré se posadit a relaxovat při poslechu naší oblíbené hudby, nebo si zatancovat a vypustit páru při tanci a večírku v příjemném nočním klubu. Nezáleží však na tom, jak, v jaké kvalitě a prostředí hudbu posloucháme. Pokud je hudba, kterou posloucháte, matoucí, nebo ozvěna, může to vést k bolestem hlavy a podrážděnosti.

Je důležité vytvořit ideální podmínky pro poslech hudby

Nejprve si pořiďte vysoce kvalitní reproduktory a další hi-fi a audio zařízení, aby byl zvuk opravdu uspokojivý. To vše ale zdaleka nestačí! Znepokojující hluk z ulice a od sousedů může zkazit zážitek z poslechu hudby. Dnes existuje nesčetné množství vynikajících akustických prvků, jejichž použití pomáhá zlepšit prostorový zvuk našeho domova, a tím zvyšuje požitek z hudby. Na stěny a strop lze umístit akustické a difuzní panely, na okna tlumící závěsy a na podlahu akustické koberce. Tímto způsobem se můžeme vyhnout ozvěnám a dosáhnout čistšího a harmoničtějšího zvuku.

Chraňme si uši!

Při používání sluchátek dávejte pozor, abyste neposlouchali hudbu při maximální hlasitosti. Příliš hlasitá hudba může vážně poškodit váš sluch. Jsme různé osobnosti s různým vkusem, ale naštěstí existuje tolik různých žánrů hudby, takže si téměř každý může najít styl, který se mu líbí. Poslouchejme často naši oblíbenou hudbu, nechme se hýbat rytmy, rozveselíme a zkrášlíme naše dny!

Článek nám pomohl napsat obchod Perfect Acoustic.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY