Koncerty Oasis v Knebworthu se staly symbolem jedné generace, dokument o nich nyní vstupuje do kin

13.09.2021 10:24 - Tisková zpráva | foto: Jill Furmanovsky

Před pětadvaceti lety, 10. a 11. srpna, odehráli britští Oasis dva koncerty v Knebworthu, pro které se bez jakékoliv nadsázky vžilo označení legendární. Nyní vstupuje do kin dokumentární snímek, který jednu z největších koncertních událostí 90. let, jíž se zúčastnilo celkem čtvrt milionu fanoušků, připomene. Vstupenky jsou již v předprodeji, premiéra je naplánovaná na 23. září.

Oasis byli v polovině devadesátých let na svém absolutním vrcholu - vypovídá o tom i fakt, že o lístky na jejich vystoupení v Knebworthu projevily zájem dvě procenta tehdejší britské populace. Ne nadarmo patří tyhle koncerty k těm, které utvářely dějiny a v mnoha ohledech se jedná o symbolický moment pro jednu generaci.

Británie se v té době vzpamatovávala z ekonomického propadu. Cool Britania - to je pojem, který se vžil pro nárůst sebevědomí v britské kultuře a umění, který se vzrůstající životní úrovní spojoval. A Oasis, kapela zformovaná v roce 1991 v Manchesteru bratry Liamem a Noelem Gallagherovými, jsou asi tím největším, co v britské hudbě v 90. letech vzniklo.

A právě koncerty v Knebworthu tenhle masivní celospolečenský dopad odrážejí. Kapela na vrcholu své slávy nabila setlist známými hity, zazní skladby jako "Champagne Supernova", "Wonderwall" či "Don't Look Back In Anger".

Výsledný snímek je nejen záznamem koncertního vystoupení, ale hlavně dokumentem, který vypráví příběh celé události. Prostor dostanou i přímí účastníci, členové kapely, organizátoři a fanoušci. Režisér Jake Scott zaznamenal vystoupení v celé šíři a nabízí exkluzivní dosud neviděné prvky, jde tak o zábavnou a filmovou oslavu jednoho z nejdůležitějších koncertů posledních pětadvaceti let.

Předprodej vstupenek již odstartoval, "Oasis Knebworth" 1996 vstoupí do kin 23. září v distribuci společnosti Aerofilms.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY