"Tohle musí skončit!" - musicserver.cz">

Frustrovaný Eric Clapton v singlu "It Has Gotta Stop" křičí: "Tohle musí skončit!"

29.08.2021 18:12 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Eric Clapton na sebe nedávno upozornil prohlášením, že odmítá koncertovat na místech, která vstup na akci podmiňují vakcinací proti covidu-19 nebo testováním. Toto oznámení má dozajista i vazbu na to, že si britský kytarista sám prošel poněkud bouřlivější reakcí na očkování vakcínou Astra Zeneca. A frustrace - očividně nejen z očkování, ale vůbec z celé situace ve světě - se odrazila i ve zbrusu nové písni "It Has Gotta Stop".

Ve svižné, okamžitě rozpoznatelné bluesové věci se Clapton k vedlejším účinkům očkování vrací ("Nemohl jsem hýbat rukama, budil se zalitý potem," zpívá mimo jiné), ale pouští se i do oblbování světa sociálními sítěmi a médii, nadvlády světových vůdců a ztráty svobodné vůle. Výstižné a záměry písně podporující je i doprovodné video, které v jednoduché animované podobě tyto teze dokresluje - hypnotické obrazce na televizních obrazovkách, mrkev na provázku před obličejem i symboly srdce a míru padající ze stěn.

Clapton by měl příští rok v květnu přijet do pražské O2 areny. Uvidíme, zda ve svém přesvědčení nekoncertovat v zemích s podmínkou vytrvá. S jeho negativní zkušeností by se to i chápat dalo - ale jak k tomu přijdou jeho posluchači?



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY