V říjnu vyjde výroční edice "Let It Be", posledního alba The Beatles

27.08.2021 14:02 - Jiří V. Matýsek | foto: Jack Kirby Museum

Po bohatě vypravených reedicích předchozích studiovek The Beatles - tedy "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band", "The White Album" a "Abbey Road" - bylo jen otázkou času, kdy se stejné péče dostane i finálnímu počinu skupiny "Let It Be". Po řadě spekulací a odkladů (přece jen 50 let od vydání uplynulo už vloni) se fanoušci dočkají 15. října, kolekce tak vyjde ještě dříve, než se na streamovací platformě Disney+ odehraje premiéra dokumentu Petera Jacksona "Get Back".

The Beatles - Let It Be Deluxe
© facebook interpreta
Již tradičně bude základem reedice nový stereo mix, o který se opět postaral Giles Martin. Dále bude součástí výběr alternativních úprav a vyřazených studiových nahrávek, z většiny dosud neslyšených.

Poněkud překvapivé je, že se na rozšířenou edici dostalo jen pár ze songů zaznamenaných na slavném posledním střešním koncertě liverpoolské čtveřice. Opomenuta zůstala i takzvaná "Naked" verze, která přinesla písně z desky očištěné o produkční zásahy Phila Spectora. Tu by však mohl suplovat mix producenta Glyna Johnse z roku 1969. Jeho vize, tehdy s názvem "Get Back", byla zamítnuta a právě v ten moment vstoupil na scénu Spector. Bonusem je pak čtyřpoložkové EP se singlovými edity skladeb "Let It Be" a "Don’t Let Me Down", jak v Johnsově verzi, tak novém stereomixu.

Tohle vše bude obsaženo v Super Deluxe edici, která vyjde na 5CD společně s Blu-ray diskem s prostorovými mixy a songy ve vysokém rozlišení anebo jako box s pěti vinyly, respektive 4- a 12palcovými EP se singly. Součástí obou vydání bude stostránková kniha s úvodem od Paula McCartneyho a hromadou dosud nezveřejněných fotografií. K dispozici bude i samostatné LP, picture-disk a také 2CD s výběrem z nevydaných a alternativních podob písní.

Níže si můžete poslechnout novou podobu titulní skladby "Let It Be".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY