"Mementos" je povedené kolektivní dílo v režii Isobutane

28.09.2021 14:00 - Dan Hájek | foto: Isobutane

Isobutane na "Mementos" objevuje dříve neprozkoumaná zákoutí elektroniky. Pomocné ruce mu podala řada hostů, nahrávka je tak svým způsobem výsledek spolupráce s trenčínskou all-stars scénou. Škoda jen, že v plné síle si ji můžete vychutnat pouze doma, naživo se to asi zcela nepovede.
8/10

Isobutane - Mementos

Skladby: Marble Warble, Hroty, Mesto, Glass Shatters, Brain Fog, UI, Midi CC Navigator, Skate Bush, Gunar, Chamber Music Data Stream, Transpositions
Vydáno: 29.1.2021
Celkový čas: 43:08
Vydavatel: Starcastic / Dead Red
Iso alias Martin Krajčír byl dlouhé roky spojován s kapelou The Ills. Vedle té však, téměř paralelně, fungoval i jeho boční projekt Isobutane, ve kterém se realizoval na poli elektronické hudby. Nejen jako její nadšený sledovatel, ale i jako domácí kutil s mnoha mašinkami (za které vyměnil dřívější kytary). Ostatně stačí sledovat jeho YouTube kanál, kam pravidelně vkládá krátká videa, v nichž vytváří fragmenty rozličných demo skic a zkouší nové krabičky a pluginy.

Jeho letošní album "Mementos" nepřímo navazuje na minulé "Defrag", zároveň však je objevováním nového teritoria. Předchozí dílo se pohybovalo v jakémsi retro módu a zkoumalo synthpop, jaký v osmdesátkách dělal třeba Chris Lowe z dua Pet Shop Boys. Tato spojnice zůstala i na aktuálním počinu, je přitom obohacena trochou dream popu, idmka nebo synthwave. Výrazná je pak zevrubnější práce s elektronikou a stavba členitějších melodických struktur.

Většina nahrávky vznikla v průběhu loňského jara a léta. Důležitým zlomem pak byla idea vytvořit ji jako soubor kolektivního díla s muzikanty, kteří jsou Martinovi blízcí nejenom hudebně, ale i v kamarádské rovině. Svým způsobem je tento komplet také doplňkem k výroční kompilaci jeho labelu Deadred, která oslavila jeho dvacetiny.

Úvodní "Marble Warble" je trefným úvodem do scénáře "Mementos". Její mírné tempo a vrstevnaté klávesové plochy navodí zasněnou fazónu podzimních barev. Mezi hosty jsou i Martinovi bývalí souputníci z The Ills - kytarista Adam Kobyda a basák Filip Drábek (ten zapojil i svou ženu Janu Kočišovou, s níž tvoří duo Päfgens): společné tracky "Midi CC Generator" a "UI" na sebe logicky navazují, ale jsou na hony vzdálené tvorbě jejich kapely. Dále nechybí třeba Miloš Rabatin (Puding pani Elvisovej), Erik Šulc (Medial Banana) nebo Miloš Bulík (Space Cats) - každý z nich do tohoto experimentu vnesl kousek své vize a obohatil Martinovu hudební obrazotvornost - takové "Mesto" je až přímočarý pop song.

"Glass Shatters" je alchymie mezi éterickou silou a pošmournými zákoutími samplingu lidského hlasu, za což může i na dálku připojený mexický producent Larah. Vlado Ďurajka z Autumnist se podepsal za dynamicky vygradovanou "Brain Fog", která přiznává inspiraci acidovými prvky a svou strukturou patří k dominantě celého opusu.

Martin Krajčír je zvukový a ruchový puntičkář, možná i hudební chameleon po vzoru Mobyho. Jeho album "Mementos" je vyjádřením nadšení ze zvuku elektroniky, proplouvá přitom rozličnými sekvencemi nálad. Ty dokážou být chvílemi idylicky líbivé, ale umějí zatáhnout rovněž do rozmanitějších končin, které vyžadují soustředěný poslech. Jedině tak člověk odhalí jejich sdělení a skryté zvukové hádanky. Isobutane své kolektivní dílko dotáhl do zdárného konce a ukázal na něm své experimentátorské kvality.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY