"Pond House" je zasněný soundtrack z dílny Saint Etienne

29.07.2021 10:32 - Dan Hájek | foto: Elaine Constantine

Sarah Cracknell, Bob Stanley a Pete Wiggs, tedy oblíbené popové trio Saint Etienne, se po odmlce hlásí opět o slovo. Album "I've Been Trying To Tell You" v září naváže na čtyři roky staré "Home Counties". S celým kompletem je navíc spojen film režiséra Alasdaira McLellana (spolupracoval mimo jiné i s The xx). První ukázkou je poklidně plynoucí skladba "Pond House".

Skupina přiznává, že se jedná o první nahrávku, která (ze známých příčin) vznikala na dálku, zcela odděleně. Základ tohoto materiálu tvoří zvuky, samply a melodické základy natočené mezi lety 1997 až 2001 (tedy zhruba v období, kdy se rodily řadovky "Sound Of Water" a "Finisterre") a reflektuje události této doby, včetně útoku na Dvojčata v New Yorku. Saint Etienne se taktéž ohlížejí za vlastním mládím, všímají si, jak se v toku času tyto vzpomínky mohou měnit a jak si je vnitřně vztahujeme k místům, odkud pocházejí. Máme tak očekávat zasněné a atmosférické zvuky pozdního léta. A taková je i "Pond House". Nikam nechvátá a pohrává si s nostalgickou náladou.

K chystanému snímku pak McLellan dodal: "Výchozím bodem byla interpretace mých vzpomínek na dobu, kdy jsem poprvé začal poslouchat hudbu Saint Etienne. Jde samozřejmě o výklad toho, co jsem tehdy dělal - v té době jsem byl znuděný teenager ve vesnici poblíž Doncasteru v South Yorkshiru. Bylo to místo, kde se toho příliš nedělo. Nyní se dívám zpět na tuto dobu jako na něco docela idylického - i nuda totiž může vypadat idylicky. A velkou součástí toho všeho byl soundtrack od Saint Etienne." Jeho dílo si odbude premiéru 3. září.

Nové desky Saint Etienne "I've Been Trying To Tell You" se následně dočkáme v pátek 10. září a přinese tuto osmičku kompozic: Music Again, Pond House, Fonteyn, Little K, Blue Kite, I Remember It Well, Penlop, Broad River. Skupina slibuje i super deluxe edici, ta je však zatím ve stadiu příprav. Již nyní lze ovšem objednávat vinyly, cédéčka nebo limitovanou edici obsahující CD a stejnojmenný film na DVD. Vybírejte na tomto rozcestníku.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY