Na tribute albu věnovanému Velvet Underground zazpívají Michael Stipe i St. Vincent

26.07.2021 10:27 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Ještě před říjnovou premiérou dokumentárního filmu "Velvet Underground" vyjde další pěkná nahrávka vztahující se k této legendární kapele. Půjde o album, na němž jí poctu vzdá řada muzikantů od Michaela Stipea přes Iggyho Popa po St. Vincent. Bude se jmenovat "I’ll Be Your Mirror: A Tribute to the Velvet Underground & Nico", a jak už název napovídá, půjde o zrcadlo nejslavnější banánové desky Velvetů.

Nepůjde přitom rozhodně o první tribute kolekci Velvet Underground. Vzpomeňme třeba "Heaven & Hell", z níž pochází třeba překrásný cover "Here She Comes Now" od Nirvany nebo "What Goes On" od kapely Screaming Trees. Nahrávka měla tři díly a postupně vycházela na začátku 90. let minulého století.

Připravovaná sbírka vyjde 24. září a jako první singl z ní byla představena píseň "Run Run Run", o kterou se postaral Kurt Vile. Ten se mimochodem nechal slyšet, že právě na téhle skladbě jako malý kluk totálně ujížděl. A to, že ji má velmi dobře naposlouchanou a že mu prorostla do těla, je z poslechu jeho verze znát.

Pokud jste sběratelé, můžete si "I’ll Be Your Mirror: A Tribute to the Velvet Underground & Nico" už teď předobjednat v několika vinylových podobách. Kromě standardního vydání jsou k dostání i testovací výlisky, obojí lze koupit i v podepsaných verzích.

Na závěr ještě doplňme tracklist alba a jeho obsazení: Sunday Morning - Michael Stipe, I’m Waiting For The Man - Matt Berninger, Femme Fatale - Sharon Van Etten (w/ Angel Olsen on backing vocals), Venus In Furs - Andrew Bird & Lucius, Run Run Run - Kurt Vile & The Violators, All Tomorrow’s Parties - St. Vincent & Thomas Bartlett, Heroin - Thurston Moore feat. Bobby Gillespie, There She Goes Again - King Princess, I’ll Be Your Mirror - Courtney Barnett, The Black Angel’s Death Song - Fontaines D.C., European Son - Iggy Pop & Matt Sweeney.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY