Iron Maiden se po šesti letech vracejí. Song "The Writing on the Wall" doprovází epický animovaný klip

16.07.2021 17:18 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Šestileté čekání na nový materiál britských heavymetalových legend Iron Maiden, v poslední době živené po sítích roztroušenými kryptickými náznaky, je u konce. Skupina vydala skladbu "The Writing on the Wall" - otázkou ovšem stále zůstává, co bude dál. O následovníkovi alba "The Book of Souls" se zatím nemluví a žádné další informace se spolu s čerstvým kusem neobjevily.

V každém případě je ale slyšet, že roky mejdnům sílu neobrousily. Novinka je více než šestiminutová píseň přesně v duchu kapely, celá v naléhavém, středním tempu. Dickinson zůstává perfektně svůj, stejně tak jako kytarová baterie za jeho zády a jistá rytmika.

K songu vznikl i animovaný videoklip, o který se postarali Nicos Livesey a Mark Andrews, oba spojení se studiem Pixar. Epicky pojatý výsledek však žádnou pohádkou pro děti není - stylově se inspiruje v krvavých animácích pro dospělé z osmdesátých let a hlavně je plný politických a biblických náznaků.

Čtyři jezdci apokalypsy (na motorkách), blonďatý vůdce Ameriky, britští gentlemani s krvavým čajem a roztrhanými kalhotami a hlavně svět rozdělený na elitu a plebs. A samozřejmě následuje vzbouření, konečné svržení těch nahoře a stvoření nového Adama a Evy pod oblakem nukleárního výbuchu. A k tomu hromada referencí na sci-fi béčka, Bibli i textová narážka na to, jak - a jestli - se svět skutečně otřepal z pandemie koronaviru ("Teď když jsme vyhráli, stali jsme se vlastními otroky").

Iron Maiden pokračují na vlně náznaků. Ale alespoň máme v ruce čerstvý materiál, kterým se můžeme zaobírat. Způsobů, jak náznaky a symboly v něm obsažené interpretovat, je spousta.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY