Z českých rádií znějí nejčastěji Coldplay, albový žebříček ovládla Olivia Rodrigo

08.07.2021 08:00 - Josef Martínek | foto: Dave Meyers

Změnu na nejvyšší příčce hlásí tento týden jak rádiová, tak albová hitparáda. Zatímco Coldplay triumfují v tuzemském éteru s "Higher Power" poprvé, Olivia Rodrigo navazuje s debutovou deskou "Sour" na prvenství z konce května. O nejvýše umístěné novinky se postarali v rádiích Kryštof a v albech Ben Cristovao.
Coldplay - Higher Power
© Warner Music
RÁDIA - Coldplay přebírají vedení po třítýdenním kralování Imagine Dragons a jejich songu "Follow You". S rozjuchanou písní "Higher Power" se Chris Martin & spol. propracovali do čela poměrně rychle, konkrétně za sedm týdnů. Kromě České republiky už zvítězili také v Belgii, ovšem doma ve Velké Británii se podívali jen na dvanáctku a v USA byli nejvýše třiapadesátí. Podle zpěváka je singl "o snaze najít v každém z nás astronauta, tedy osobu, která může dokázat úžasné věci".

Polepšila si také Miley Cyrus, s baladou "Angels Like You" jí nově patří stříbrná příčka. Zpěvačka tím o stupínek překonává nejlepší výsledek loňského singlu "Midnight Sky". Oba kousky pocházejí z její zatím poslední studiovky "Plastic Hearts", kterou jsme v naší tradiční výroční anketě vyhodnotili jako "nejlepší zahraniční album roku 2020".

Rovněž Joel Corry, David Guetta a Raye, kteří se všichni sešli v songu "Bed", si trojkou posouvají dosavadní maximum. Prvně jmenovaný britský producent loni dokonce českému éteru vévodil s hitem "Head & Heart". Podaří se mu na tento triumf navázat? Moudřejší budeme v následujících týdnech.

Imagine Dragons se z první příčky propadli až na čtvrtou, top pětku uzavírají Nathan Evans, 220 KID a Billen Ted s námořnickou hymnou "Wellerman". Nejhranější domácí skladbu mají na svědomí Mirai, kteří s "I přes to všechno" po šestatřiceti kolech bodují stále vysoko, konkrétně na šestce.

A vysoko, na patnáctém místě, odstartovala podle předpokladů také novinka od skupiny Kryštof. "Halywůd" láká na stejnojmenné album, které havířovská parta vydá na podzim. O letitou, stabilní přízeň dramaturgů se zatím zřejmě bát nemusí, reakce fanoušků jsou ovšem spíše rozpačité.

Čtyřicátou třetí řádku si zabrala Pink se svou dcerou Willow Sage Hart. Singl "Cover Me In Sunshine" vyšel už v únoru a někteří ho dnes označují za "tu otravnou písničku z instagramových storíček".

Katy Perry se s "Electric", skladbou vydanou ke čtvrtstoletí Pokémonů, umístila jako čtyřicátá osmá nejpřehrávanější. Poslední novinku obstarali Marshmello a Jonas Brothers - jejich spolupráci "Leave Before You Love Me" patří devadesátá pátá příčka.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Coldplay - Higher Power
  2. Miley Cyrus - Angels Like You
  3. Joel Corry & Raye & David Guetta - Bed
  4. Imagine Dragons - Follow You
  5. Nathan Evans & 220 KID & Billen Ted - Wellerman
  6. Mirai - I přes to všechno
  7. O5 a Radeček - Bra3
  8. Robin Schulz feat. KIDDO - All We Got
  9. JC Stewart - I Need You To Hate Me
  10. Jelen - Ještě jednu noc


Olivia Rodrigo - Sour
© Olivia Rodrigo
ALBA - Debutovala na první příčce, v dalších čtyřech týdnech pak pokaždé obsadila stříbrný post. Ve svém šestém kole se však Olivia Rodrigo vrací do čela hitparády. Teprve osmnáctiletá zpěvačka se s písněmi ze své albové prvotiny "Sour" drží v playlistech fanoušků, a to nejen u nás, ale i ve světě. Vypadá to, že rok 2021 svou novou popovou hvězdu (nebo alespoň sezónní hvězdičku) již našel.

Na dvojku ustoupil minule vítězný Robin Zoot s nahrávkou "Robby Trouble". Bronzový stupínek zůstává beze změny již několik týdnů, stále na něm setrvávají italští Måneskin s "Teatro d'Ira - Vol. I". Vedle toho si rockeři z Říma, kteří v květnu oslnili diváky Eurovize, hlídají první dvě příčky žebříčku digitálních singlů.

Na dalších místech top desítky se nestalo nic pozoruhodného. Čtvrtý Ca$hanova Bulhar se jako "Romeo" ze svého postavení nepohnul a všichni ostatní příslušníci elitní společnosti získali shodně jednu pozici k dobru. Tyto kosmetické změny jsou zapříčiněny propadem německých Helloween, jejichž eponymní album si z pětky pohoršilo na devatenáctku.

První z novinek najdeme na čtrnáctém místě. Ben Cristovao nahrál nové EP "JENTAK" s producentem Filipem Vlčkem a zapojil i celou svou kapelu. "Věřím, že tohle dílo zvedne spoustu obočí a hlavně udělá radost všem, které jsme prostřednictvím JENTAK sessions bezmála půl roku navnazovali," uvedl zpěvák.

Jako dvaadvacátý začíná Konex, zástupce slovenského rapu, s titulem "Supernova". Ve výčtu interpretových hostů najdete jména jako Separ, Majk Spirit, Sergei Barracuda nebo Stein27.

Soundtrack k muzikálu "Elefantazie", který vypráví o životě tělesně handicapovaného muže na konci devatenáctého století, si zapisuje padesáté první umístění. Dodejme, že do hlavní role představení režiséra Davida Drábka v pražském Divadle ABC byli obsazeni Tomáš Klus a Tomáš Havlínek.

Top 10 - alba:
  1. Olivia Rodrigo - Sour
  2. Robin Zoot - Robby Trouble
  3. Måneskin - Teatro d'Ira - Vol. I
  4. Ca$hanova Bulhar - Romeo
  5. Viktor Sheen - Barvy
  6. The Weeknd - After Hours
  7. Viktor Sheen - Černobílej svět
  8. Yzomandias - Prozyum (Director's Cut)
  9. Dua Lipa - Future Nostalgia
  10. Ektor - Original

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 25. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY