Jaké to je být pohřben zaživa? Odpověď hledají Leprous v klipu k singlu "Running Low"

08.07.2021 17:39 - Jiří V. Matýsek | foto: Leprous

Norští, nyní už definitivně prog-rockoví Leprous měli být jednou z hvězd jubilejního pětadvacátého ročníku festivalu Brutal Assault. Ten se ale v ohlášené podobě neuskuteční, a na koncert téhle partičky si tak fanoušci budou muset počkat ještě rok. To už bude dost času naposlouchat nové album "Aphelion", které vyjde 27. srpna 2021.

Prvním singlem z následovníka dva roky staré ceněné nahrávky "Pitfalls" se stala intenzivní skladba "Running Low", k níž vznikl i doprovodný videoklip. Snímek režiséra Trolla Toftenese spojuje historickou příběhovou linii, která má co dočinění s pohřbem zaživa a tajemnými obřady s moderní performancí skupiny, jejíž členové jsou uniformě oblečení do formálních bílých sak. Podobně pracuje hudba, v níž se střídají jemnější pasáže postavené na excentrickém hlase frontmana Einara Solberga s těmi divočejšími, rytmicky rozlámanými.

Leprous se čím dál tím více odklánějí od svých metalových kořenů. Jejich moderní progresivní rock je stejnou měrou sofistikovaný jako posluchačsky přístupný. Vývoj, kterým tahle kapela za dvě dekády na scéně prošla, je nadmíru zábavné sledovat. Své poslední slovo tihle Norové rozhodně dosud neřekli.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY