Premiéra: Ventolin v klipovém "Mechu" zve do přírody k Jizeře

07.07.2021 10:00 - Dan Hájek | foto: Prokop Holoubek

Od vydání druhé řadovky "Vitajte" uběhnou v září přesně čtyři roky a právě zkraje podzimu se konečně dočkáme i jejího nástupce. Nová kolekce z dílny Ventolina ponese titul "Dneska se vyčasilo". Autor prozradil, že prvními nesmlouvavými kritiky čerstvého materiálu se staly jeho děti. První ochutnávkou z alba je pak letní, chytlavý song "Mech".

Doprovodné video režírovala Johana Novotná, která taktéž stála u zrodu třaskavé taškařice "Disco Science". V tomto případě je však snímek mnohem přímočařejší, příběh však zároveň ponechává dostatek prostoru pro posluchačovu představivost. Natáčelo se v povodí řeky Jizery, kam si David Doubek (jak zní hudebníkovo civilní jméno) vyrazil na rande se svou ženou Klárou (ta v "Mechu" i zpívá) a psem Majdou. Dle tiskových materiálů je dílo "o zvířatech, lidech, proměnách skrze bytí spolu v přírodě a o hudbě jako pohonné hmotě transcendence na dece".

" 'Mech' je můj pokus o veselou písničku v neveselé době. Vychází ze zážitků, které jsem měl, když jsem se svou ženou a dětmi chodil během lockdownu do přírody a navzdory všem temnotám mi to vždycky dalo chuť žít. A 'Mech' je o tom, že venku v lese společně je hezky. Zpívá se o tom v každé trampské písni a je to tak," doplňuje sám David.

Na chystané nahrávce se coby hosté vedle zmíněné Kláry Doubkové objeví Tomáš Kelar a Prokop Holoubek, přičemž druhý jmenovaný ji rovněž zastřešil produkčně. Bicí se natáčely v Sono centru a seděl za nimi Jiří Topol Novotný, nad masteringem pak ve studiu jáMOR bděl ostřílený Ondřej Ježek.

Deska "Dneska se vyčasilo" vyjde v první školní den (tedy netradičně ve středu 1. září) pod hlavičkou vydavatelství Bumbum Satori a přinese devět písniček. Prý se dočkáme milostných skladeb, veselých i tísnivějších sci-fi scén a nebude chybět ani tradiční hra hlavního aktéra se situační absurditou. Hudebně bude oproti "Vitajte" pestřejší, ale zároveň i komornější. "Obláček, na kterém jsem stál, se najednou rozplynul. Změna perspektivy mě vrátila k rodině a do přírody, ze které vyrůstáme a do které patříme, která dává a taky bere. Která je komorním světem vztahů i horizontem, na který se díváme," shrnuje Ventolin.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY