Slza na lodi Praha zaujala akustikou

04.07.2021 15:52 - David Böhm | foto: David Böhm

Další z řady koncertů určených jen pro stovku lidí, navíc obohacený o plavbu po Vltavě, odehrála v pátek Slza. Mnohé zúčastněné svým setem zřejmě překvapila: protože se celá sestava na drobné pódium nevešla, vystoupila akusticky. Jak se kytarové provedení skladeb povedlo, se dozvíte v reportáži.

Live: Slza

místo: loď Praha, Praha
datum: 2. července 2021
setlist: 4 ráno, Katarze, Ani vody proud, Paravany, Na srdci, Léto lásky, Bouře, Láďa jede lodí, Fáze pád, Fotky, Odsud tam, Žár, Holomráz, Celibát, Lhůta záruční

Pokud Slzu alespoň trochu sledujete, jistě víte, že za poslední roky šla do sebe. Petr Lexa se autorsky podepisuje pod všechny texty, zvuk taktéž prošel velkou změnou. Možná právě v rámci tohoto uměleckého rozvoje odehrál zpěvák páteční vystoupení pouze za doprovodu kytary v rukou Lukáše Bundila. Nebo to bylo jednoduše proto, že další tři koncertní členové by se na loď už nevešli.

Slza
© Instagram @skupinaslza
Tak či tak, nejlepší rozhodnutí to nebylo. Petr má sympatický hlas, velká kouzla z něj ale nevytříská. Další doprovodné instrumenty nebo elektronika zkrátka dělají hodně. Ozvláštnit tradiční set dvaceti minutami akustického hraní by působilo jako vítané zpestření, celé vystoupení ale občas nudilo. Kdyby třeba "Na srdci" zaznělo namísto kytary za doprovodu kláves, také by to stačilo. Takto se divák tu a tam přistihl, že raději kouká na večerní Prahu.

Zejména začátek působil rozpačitě. Úvodní "4 ráno" rozespalé publikum nenabudilo, stejně tak pokusy o vytleskávání následující "Katarze". Zmíněná "Na srdci" alespoň zaujala českou slokou. Zhruba ve třetině setlistu se ledy konečně prolomily, a publikum tak nadšeně zareagovalo na "Léto lásky".

Petr se také rozpovídal o původu aktuálního singlu "Bouře" a poznamenal, že loňský rok znamenal v nějaké formě zkoušku pro každého. Došlo i na jeden cover, a to na píseň "Láďa jede lodí," která publikum definitivně odzbrojila. Snad každý se totiž při zpívání části "kraj kraj kraj" rozesmál. Dobrá volba. Příjemně vyzněla závěrečná skladba alba "3" jménem "Odsud tam", která i na desce zní jen s kytarou.

Ke konci vystoupení zavítal Petr i mezi diváky a dokázal je pěkně vyhecovat ke zpěvu "Celibátu". Velký potlesk, který pak následoval, si kapela rozhodně vysloužila. Následoval přídavek "Lhůty záruční" a bezpečné doplutí do přístavu. Závěr? Ekonomický set sice zprvu nevypadal lákavě, nakonec ale dopadl slušně. Klukům také určitě patří palec nahoru za odvahu!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY