Nové desky 26/2021 - od Laury Mvuly přes Vince Mendozu s ČNSO po The Quireboys

06.07.2021 19:14 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: Warner Music

Ačkoli záplava hudebních novinek trochu opadla, můžete se těšit na desky Laury Mvuly, Vince Mendozy, který si vzal na pomoc Český národní symfonický orchestr, britských Lawson, pop-rapového G Herba nebo výběrovku Richarda Marxe. Rockery potěší At The Gates, The Quireboys, The Go! Team a vzpomínka na Toma Pettyho.
V pátek 2. července vyšly tyto nové tituly:

Laura Mvula - Pink Noise
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: soul / r'n'b / jazz

Laura Mvula - Pink Noise
Předchozí album "The Dreaming Room" nám Laura Mvula přijela představit před čtyřmi roky živě na Colours Of Ostrava. Znovu se připomněla teprve až letos v únoru s ípíčkem "1/f" a nyní vydává už plnohodnotnou desku "Pink Noise", což je jiné označení pro 1/f šum. Deset písniček sama anglická zpěvačka představila jako "nahrávku, kterou chtěla vždy udělat a kterou protkala vřelými slunečnými tóny osmdesátek". Na pomoc si vzala novozélandského producenta Dana Humeho, který v minulosti spolupracoval s Amy Shark, Mattem Corbym a Sticky Fingers. Vypomohl jim ještě spolupracovník Kylie Minogue, Jamieho Culluma, Emeli Sandé a Gregoryho Portera Troy Miller. Co z jejich spolupráce vzniklo a jak zní třeba i duet se Simonem Neilem z Biffy Clyro, zjistíte na YouTube zpěvačky.


Vince Mendoza & Czech National Symphony Orchestra - Freedom Over Everything
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: současná vážná hudba / jazz / orchestrální hudba

Vince Mendoza & Czech National Symphony Orchestra - Freedom Over Everything
Šestinásobný držitel Grammy, americký hudební skladatel, aranžér a dirigent Vince Mendoza v minulosti vedl Metropole Orkest a WDR Big Band Köln a spolupracoval s hudebníky jako Joni Mitchell, Melody Gardot či Björk. Pro svůj nový projekt "Freedom Over Everything", nacházející inspiraci v současné situaci v USA, si ovšem coby orchestr vybral Český národní symfonický orchestr. K němu navíc přibyli ještě člen skupiny The Roots Black Thought, sopranistka Julia Bullock, jazzový saxofonista Joshua Redman, bubeník Antonio Sanchez, basista Derick Hodge, kytarista Lukáš Chejn, trumpetista a zakladatel ČNSO Jan Hasenöhrl, houslista Alexej Rosík a marimbista Oleg Sokolov. Jak to celé zní, uslyšíte v ukázkách v e-shopu Presto Jazz.


The Go! Team - Get Up Sequences Part One
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: indie rock

The Go! Team - Get Up Sequences Part One
Deska "Get Up Sequences Part One" je šestým počinem nezávislých rockerů The Go! Team od roku 2000, kdy tato formace vznikla. V deseti písních se odrážejí klasická témata, která vyplynula z období karantén a postupného návratu k normálu. Své si tehdy navíc užil i hlavní mozek kapely, kytarista Ian Parton, který během procesu tvorby začal ztrácet sluch a začal se obávat, že kvůli hlasitému poslechu hudby půjde o nevratné poškození. Naštěstí vše byly jen symptomy Ménierovy nemoci a nyní je již vše v pořádku. Dnes si společně s ním a jeho skupinou můžete na YouTube vychutnat ukázky z novinky, včetně singlu "World Remember Me Now".


Tom Petty & The Heartbreakers - Angel Dream
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Tom Petty & The Heartbreakers - Angel Dream
Posmrtně vychází další kolekce Toma Pettyho, tentokráte s názvem "Angel Dream". Po "Wildflowers" a všech možných dodatcích a bonusech se jedná o písně, které se z nějakého důvodu nevměstnaly na jeho poslední řadovku a z velké části byly použity (nahrány) pro film "She's The One". Posluchačům se tak dostává zajímavý pohled na Pettyho tvorbu z jeho nejsilnějšího skladatelského období, přičemž některé kusy jsou ke slyšení vůbec poprvé, či v jiných aranžích. O produkci se krom Toma Pettyho postaral Rick Rubin, Mike Campbell a Ryan Ulyate. O tom, že se nejedná o nějaké bezduché demoverze, či snad šuplíkové věci, se můžete přesvědčit na YouTube .


EP

  • Ten Tonnes - So Long
    Ethan James Barnett, mladší bratr George Ezry, který vydal před dvěma roky pod pseudonymem Ten Tonnes stejnojmenný debut, se opět hlásí o slovo, tentokrát se čtveřicí nových písniček. Že mají velký potenciál zabodovat nejen na koncertních pódiích, ale také v rádiích, si můžete ověřit na jeho YouTube.
  • Jax Jones - Deep Joy
    Anglický skladatel a DJ, který společně s Martinem Solveigem tvoří duo Europa a jehož písničky zpívají i Demi Lovato, Jess Glynne, nebo Stefflon Don, si pro natočení čtyř letošních kousků přizval o něco méně známé spolupracovníky jako Jem Cooke, Teqkoi, Aiko a System Inc. Výsledek uslyšíte na jeho YouTube.
  • HalfLives - V
    Hned pět songů, jejichž názvy začínají vždy na písmenko V, nahrálo pro své stejnojmenné EP francouzské pop-rockové trio v čele se zpěvačkou Lindou Battilani. Půjde-li vše hladce, měli bychom formaci vidět také na Rock For People. Pokud se na ni chcete připravit, navštivte YouTube.
  • Molly Lewis - The Forgotten Edge
    Původně dvoupoložkový stejnojmenný singl rozšířila americká hráčka na ukulele pro EP o další čtyři skladby. Jejich produkce se ujal Thomas Brenneck, známý ze spolupráce se Sharon Jones & The Dap-Kings, El Michels Affair a The Budos Band. Proč se sama hudebnice označuje jako pískačka, zjistíte na bandcampu.
  • Losers - EP01
    Po pěti letech se opět hlásí anglická alternativně rocková formace poskládaná ze členů The Cooper Temple Clause, Yourcodenameis:milo a The Automatic. Čtveřice songů zní na bandcampu.

Dále stojí za pozornost:
John Linell - Roman Songs: sólovka člena They Might Be Giantsbandcamp
Dominique Pruitt - Praying For Rain: kalifornský mix country, blues, swingu a americanybandcamp
Caitlin Mae - Perspective: povstání velšské countryové zpěvačkyYouTube
Aziya - We Speak Of Tides: debut jednadvacetileté britské hudebniceYouTube


Lawson - Cmd Z
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: pop rock / synth pop

Lawson - Cmd Z
Když 25. října 2016 v Islingtonu stáli Lawson naposled na pódiu, vůbec nevěděli, zda si to ještě někdy zopakují, natož jestli natočí desku. Znovu se setkali v roce 2018 a rozhodli se vrátit do studia - tentokrát bez nátlaku, bez velkého labelu, samofinancováním a ve vlastní produkci. Trvalo to poměrně dlouho, ale nyní je tu album "Cmd Z" a s ním hned patnáct skladeb, včetně tří živých verzí a jednoho duetu s americkou písničkářkou Alyssou Bonagura. O tom, že se parta z anglického Dorsetu posunula spíše k popu kombinovaného se synth popem, se můžete přesvědčit na jejich YouTube.


G Herbo - 25
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: pop rap

G Herbo - 25
Rok a čtvrt po albové trojce "PTSD" vydává rapper z amerického Chicaga G Herbo jejího následovníka, kterého nazval stejně jako Adele podle svého aktuálního věku, tedy "25". Fanoušci na něm najdou hned devatenáct tracků , mezi nimiž je pochopitelně i několik skladeb, kde si zahostovali Polo G, Lil Tjay, 21 Savage, The Kid Laroi, Gunna a Rowdy Rebel. Prakticky kompletní nahrávku můžete poslouchat na YouTube.


Tip týdne

Bobby Gillespie And Jehnny Beth - Utopian Ashes
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: soul / country / rock

Bobby Gillespie And Jehnny Beth - Utopian Ashes
Fanoušci kapely Primal Scream jistě zbystří svoji pozornost. Byť kolekce "Utopian Ashes" není jejich novou řadovkou, ale sólovým albem jejich frontmana Bobbyho Gillespieho a zpěvačky Savages Jehnny Beth. Navíc na nahrávce část členů skupiny účinkuje. Tématem desky je ztráta, nedorozumění a emocionální nesrozumitelnost, kterou prožívá manželský pár poté, co si uvědomí, že se jejich vztah rozpadá. Byť se nejedná o dílo autobiografické - Bobby a Jehnny netvoří pár -, oba interpreti čerpají ze svých zkušeností a ono sdělení vtěsnávají do soulouvě-coutryových písní s patřičnou rockovou rozedraností. Ukázky naleznete už nyní na YouTube profilu frontmanovy domovské kapely.


Richard Marx - Stories To Tell: Greatest Hits And More
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: pop rock

Richard Marx - Stories To Tell: Greatest Hits And More
Americký pop-rockový zpěvák, skladatel a producent Richard Marx vydává příští týden svůj životopis s názvem "Stories To Tell", který doprovodí i stejnojmenný soundtrack "Stories To Tell: Greatest Hits And More". Jak už napovídá jeho název, nenaplnil ho pouze největšími hity jako "Angelia", "Right Here Waiting" nebo "Hazard", ale přidal i druhý disk, na němž najdete rarity v podobě demo snímků, koncertních záznamů nebo nahrávky z posledních let. Více se o jeho složení americký zpěvák rozpovídal na svém facebooku.


Marian Friedl, Vlastimil Bjaček - Ruky na dudách
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: folklór

Marian Friedl, Vlastimil Bjaček - Ruky na dudách
Album "Ruky na dudách" představuje moravské gajdy (dudy) v rukách jednoho z nejzkušenějších hráčů na Moravě Vlastimila Bjačka z Frenštátu pod Radhoštěm a jeho dlouholeté účinkování ve skupině RukyNaDudy. Mezi patnáctkou skladeb dokumentujících dvacetiletou spolupráci Vlastimila Bjačka s etnomuzikologem Marianem Friedlem najdete lidové i autorské písně interpretované v nástrojových sestavách od sóla po spojení s jazzovou rytmikou. Žánrově zasahuje do mnoha oblastí zahrnujících archaický dřevní folklór, neotradiční hudbu, world music, elektroniku, klasickou hudbu a další. Ukázky naleznete na stránkách vydavatelství Indies Scope.


At The Gates - Nightmare Of Being
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: death metal

At The Gates - Nightmare Of Being
Mistři švédského death metaluAt The Gates vydávají svou šestou řadovku. Jmenuje se "Nightmare Of Being" a muzikanti svým fanouškům slibují nejlepší album, jaké kdy vytvořili, což je po předchozí comebackové desce "To Drink From The Night" z roku 2018 docela smělé tvrzení. Koncepční nahrávka přináší temná filozofická témata, ve kterých se podle slov zpěváka a spoluzakladatele Tomase Lindberga Redanta odráží celá řada načtených publikací a prostudovaných materiálů. Deska vychází v několika formátech včetně mediabooku, který obsahuje navíc záznamy vybraných skladeb z koncertů v Roadburn, San Franciscu nebo Stockholmu. Ukázky najdete na stránkách Nuclearblast.de.


Jxdn - Tell Me About Tomorrow
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: pop punk

Jxdn - Tell Me About Tomorrow
Chybí-li vám přísun nového pop punku, pak je tu pro vás debutové album "Tell Me About Tomorrow" amerického muzikanta z Chattanoogy v Tennessee Jadena Isaiaha Hosslera, který si říká trochu jednodušeji Jxdn. Jistou zárukou kvality s ohledem na daný žánr by měla být osoba producenta, kterým není nikdo jiný než Travis Barker, k němuž se na hostovačku připojili ještě Machine Gun Kelly a Iann Dior. S osmnácti songy se můžete seznámit prostřednictvím hudebníkova YouTube profilu .


Earl Slick - Fist Full Of Devils
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: instrumentální blues rock

Earl Slick - Fist Full Of Devils
Někdejší spoluhráč Davida Bowieho či Johna Lennona, kytarista a skladatel Earl Slick vydává po mnoha letech své další sólové album. Vzhledem k tomu, že tento muzikant nikdy nijak zvlášť netoužil po sólových projektech, jsou jeho sólovky vždy záležitosti pro fajnšmektry. Kolekce "Fist Full Of Devils" nabízí jedenáct instrumentálních kompozic. Oscilují na hranici blues s rockem a jsou inspirovány jamem s Buddym Guyem v jeho klubu Legends v Chicagu. Zaposlouchat se můžete už nyní na YouTube .


Born Of Osiris - Angel Or Alien
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: metalcore / deathcore

Born Of Osiris - Angel Or Alien
Pokud si potrpíte na moderní metal, pak by vám neměla utéct novinková deska "Angel Or Alien" z dílny kapely Born Of Osiris. Její šestá studiová nahrávka podle dosavadních slov kritiky dosahuje maximálních kvalit, jaké skupina kdy dokázala předvést. Fanoušci metalcoru a deathcoru se mohou těšit na čtrnáct našlapaných kousků, kterým vévodí titulní skladba. Společně s příslušným klipem si ji můžete vychutnat na YouTube.


V krátkosti

  • Wanderlust - All A View
    Po dlouhé době se vrací powerpopová formace z Nashvillu s novým albem. Kapela, která předskakovala The Who a spolupracovala s Faith Hill, Timem McGraw a Jennifer Love Hewitt, pro něj ve své vlastní produkci nahrála celkem deset skladeb, do kterých vmíchala také alternativní indie rock. Uslyšíte je na bandcampu.
  • Cosha - Mt. Pleasant
    Někam mezi EP a klasické album lze zařadit čerstvý počin irské zpěvačky Cassie O'Reilly, která v minulosti vystupovala pod jménem Bonzai. Osm songů jen lehce překračujících třicet minut se pohybuje na rozhraní r'n'b, elektroniky a taneční hudby a na jejich produkci se podíleli Mura Masa, Rostam, Loraine James a Emile Haynie. Autorka je sdílí na svém YouTube.
  • Cub Scout Bowling Pins - Clang Clang Ho
    Americký rockový muzikant a člen Guided By Voices Robert Pollard má ve svém portfoliu řadu dalších projektů a teď k nim přidává ještě jeden s názvem Cub Scout Bowling Pins. Pro jeho debut připravil hned dvacítku skladeb, které bez jakéhokoli komentáře sdílí na bandcampu.
  • Flatland Cavalry - Welcome To Countryland
    Texaská formace se rozhodla na své nové studiovce vzdát hold klasickému country, a tak americanu tentokrát mírně potlačila a ve čtrnácti písničkách použila některé fragmenty známých hitů. Jak zjistíte na jejich VEVU, nechybí u toho ani manželka frontmana Kaitlin Butts či Hailey Whitters.
  • Dennis Lloyd - Some Days
    Izraelský hudebník Nir Tibor se opět prezentuje pod svým pseudonymem. V případě čtrnáctky letošních písniček ovšem svůj indie pop vyměnil spíše za mix popu, rocku, r'n'b a latino prvků. Koneckonců posuďte sami na jeho YouTube.
  • Desperate Journalist - Maximum Sorrow!
    Anglický kvartet kombinující indie rock a post-punk revival vydává své čtvrté album, jež okořenil i špetkou gothu a alternativního popu. Jedenáct písniček sdílí na svém bandcampu.
  • Sebastian Plano - Save Me Not
    Argentinský skladatel a klavírista, aktuálně žijící v Berlíně, si za svoji poslední sólovku vysloužil nominaci na Grammy v kategorii nejlepší new age album a po loňské spolupráci s Maartenem Vosem se k sólové kariéře vrací desítkou kompozic, jež nahrál na své YouTube.
  • The Suburbs - Poets Party
    Americká formace patřící již od konce sedmdesátých let k minneapoliské hudební scéně opět po čtyřech letech nahrála nové album a svůj punk rock, funk a new wave tentokrát rozehrává ve dvanácti písních, jejichž ukázky najdete na webu Amazonu.
  • Snapped Ankles - Forest Of Your Problems
    Angličtí experimentátoři svou třetí řadovku s deseti songy popisují jako "dosud nejúžasnější lektvar divého krautrocku skupiny" a zároveň jako "uhrančivé a hypnotické zaklínadlo s vířícími melodiemi, prvotním rytmem a divokým funkem, které se vrací k pocitu posedlé mánie Can nebo Joy Division". Co si pod tím představit, zjistíte na jejich bandcampu.
  • Steve Marriner - Hope Dies Last
    Několikanásobný držitel Maple Blues Award a frontman MonkeyJunk opět rozehrává svůj blues rock 'n' roll, ovšem po dlouhých čtrnácti letech sólově. První střípky deseti kousků sdílí na svém webu.
  • Year Of No Light - Consolamentum
    Po dlouhých sedmi letech se s novým materiálem vrací francouzská post-metalová formace a pěticí nových skladeb atakujících v součtu pětapadesát minut oslavuje dvacet let existence. Jak se dozvíte na bandcampu, muzikanti do své tvorby přimíchali drone, ambient, shoegaze, sludge metal či psychedelický rock.
  • Karmacoda - Slow Down, Melt And Catch Fire
    Po třech letech se vrací také americká triphopová formace s Jessicou Ford v čele a společně s producentem Brettem Crockettem nachystala celkem čtrnáct písniček, z nichž některé uslyšíte i na YouTube.


Dále vychází:

Молодой Платон - Son Of Trap
Adjy - The Idyll Opus (I-VI)
An Early Bird - Diviner
Anthropophagus Depravity - Apocalypto
Assault - In Aevum Et Ilustrata
At The Gates - Nightmare Of Being ( Limited )
Autumnboy - Autumn Forever
Bizarrekult - VI Overlevde
Booker Stardrum - Crater
Cameron Lane - Creature
Cloudland - Where We Meet
Drawn And Quartered - Congregation Pestilence
Eladio Carrión - Sen2 Kbrn Vol. 1
Elias Bendix - Puzz
Emma-Jean Thackery - Yellow
Fatboi Sharif & Roper Williams - Gandhi Loves Children
Fenix Flexin - Fenix Flexin Vol. 1
Friisk - …un Torügg Bleev Blot Sand
Funeral Chasm - Omniversal Existence
Chris Ledoux - Wyoming Cowboy
Infinity Song - Mad Love Deluxe
Izzy True - Our Beautiful Baby World
Ladislav Kubeš & Veselka - 40 Nejlepší Léta
Ladislav Kubeš & Veselka - Blanka Tůmová 70 - Vrásek Se Nebojím
Lord Of The Lost - Judas
Lost In Grey - Under The Surface
Manniveira - Vitahringur
Manuel Pistachio - Scordato Cuore
Maudlin - Grave Danger
Mdma - Peak Of Molly
Mesus - Mesus
Mondo Generator - Live At Bronson
Mr Linen - Stay Cool
Nanowar Of Steel - Italian Folk Metal
Nick Oliveri - No. Hits At All Vol. 7
Omega X - Vamos
Plizzken - …and Their Paradise Is Full Of Snakes
Postcards From New Zealand - City Islands
Raphael Weinroth-Browne - Worlds Within Live
Risely - Meantime Fades
Rocking Corpses - Death Blues
Sea Mosquito - Fire, Magic & Venom
Stone Giants (Amon Tobin) - West Coast Love Stories
Sun Crow - Quest For Oblivion
Supermilk - Four By Three
Supreme Court - Been A While
The Late Great Charlie Borski - Watch Out For Spiders
The Quireboys - A Bit Of What You Fancy 2
Tomá - Atom
Různí - Red Hot + Free
We The Kingdom - Live At Ocean Way Nashville
Yn Jay - Coochie Chronicles
Yuma Abe - Fantasia
Zouj - Tagat

Vychází na vinylu:
Amythyst Kiah - Wary + Strange
At The Gates - Nightmare Of Being
Big Country - Without The Aid Of A Safety Net
Billy Talent - Dead Silence
Bizarrekult - VI Overlevde
Bobby Gillespie And Jehnny Beth - Utopian Ashes
Booker Stardrum - Crater
Born Of Osiris - Angel Or Alien
Cub Scout Bowling Pins - Clang Clang Ho
Earl Slick - Fist Full Of Devils
Ennio Morricone - Passion - Themes
Eskimo Callboy - Mmxx - Hypa Hypa Edition (Picturevinyl)
John Mayall - Wake Up Call
Laura Mvula - Pink Noise
Lord Of The Lost - Judas
Lorna Shore - Flesh Coffin
Mondo Generator - Live At Bronson
Moonspell - 1755 (Vinyl Reissue)
Moonspell - Extinct (Vinyl Reissue)
Mr Jukes & Barney Artist - The Locket
Paul Rodgers - Muddy Waters Blues
Plizzken - …and Their Paradise Is Full Of Snakes
Sebastian Plano - Save Me Not
Snapped Ankles - Forest Of Your Problems
Sun Crow - Quest For Oblivion
Supermilk - Four By Three
Testament - Legacy
The Go! Team - Get Up Sequences Part One
Tom Petty & The Heartbreakers - Angel Dream
Wanderlust - All A View
Year Of No Light - Consolamentum
Yuma Abe - Fantasia

EP:
Attawalpa - Patterns
Blood Of The Phoenix - From What We Used To Know
Broken Fires - New Friends
Clarq - Again Before Since
Geometrii - Myths And Musings
Husks - Somewhere, There Is A Garden Where You May Rest
Chinatown Slalom - Meet The Parents
Mariam Sawires - Healer

Reedice:
Queen - Greatest Hits


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY