Panjabi MC dobývá Ameriku

09.05.2003 13:16 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Panjabi MC
© facebook interpreta
Indický producent Panjabi MC začíná svoji skladbou "Mundian To Bach Ke" dobývat Ameriku. V remixu hitu, který už ovládl Evropu i Británii, se dokonce objevil i jeden z nejúspěšnějších rapperů posledních let Jay Z.

Píseň "Mundian To Bach Ke", přeložená pro americký trh jako "Beware Of The Boys", se výpomocí hostujícího Jay Z pomalu sune k vrcholu singlového žebříčku. Tento týden už je na 33. místě hlavního žebříčku Billboardu a minulý týden ji zdobil titul největšího skokana týdne. Velmi netradičně znějící píseň má samozřejmě problémy s nedůvěrou rozhlasových dramaturgů, ale ty zase přesvědčí jméno Jay Z. V Británii skórovala páté a v Německu dokonce druhé místo singlového žebříčku. Očekává se, že právě vycházející album nazvané prostě "The Album", bude sklízet podobné úspěchy. Skladba je postavená na samplu ze znělky slavného seriálu "Knight Rider" (dříve už ji použil třeba Busta Rhymes na slavném "Turn It Up Fire It Up"), rytmickém postupu panjabské lidové hudby desi, západní elektroniky a typicky východním zpěvu (Labh Janjua). Legenda hovoří o tom, že Rajinder Rai alias Panjabi MC prý chtěl původně dělat hip hop, ale nemohl v Indii sehnat žádné rappery a musel se spokojit se zpěvem. "Mundian To Bach Ke" složil už před pěti lety, tedy předtím, než rytmus bhangra použili Missy Elliott a Timblanand ve slavné písni "Get Ur Freak On".

Odborníci hovoří o tom, že úspěch "Mundian To Bach Ke" je první vlaštovkou mohutné vlny indických hudebníků, která prý v budoucnu zaplaví žebříčky. Hodně nahlas se mluví o projektech jako RDB, Punjabi Hit Squad nebo Bhangra Nights, kteří by měli jít brzy ve stopách Panjabi MC. Obchody v Británii už teď zaplavily všemožné výběry asijského elektronického undergroundu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY