Temnotou zahalení Dark Gamballe představují "Romanci panenky a kladiva"

04.07.2021 11:00 - Ondřej Hricko | foto: Radek Šich

Je to téměř neuvěřitelné, ale novinka alternativců Dark Gamballe "Romance panenky a kladiva" je v pořadí jejich čtrnáctým počinem. Jde tedy o velezkušenou bandu, která přes své nesporné kvality stále brázdí undergroudové vody. Z nich zcela jistě nevybočí ani s aktuálním počinem.
7/10

Dark Gamballe - Romance panenky a kladiva

Skladby: Až na konec, Nenapravitelný, Soukromý anděl, Protipóly, Legenda o Uamh-Binn, Romance panenky a kladiva, Píseň, Srdeční atentát, Vezme si tě voda, Zánik armády ticha
Vydáno: 7.5.2021
Celkový čas: 39:15
Vydavatel: Magick Disk Musick
Desku bez jakéhokoliv intra nebo pozvolného nástupu otevírá ostrá pecka "Až na konec" s hardcorovým tempem a výbušnými kytarami. Zároveň jde o jednu z nejsilnějších písní celé nahrávky - i díky epickému rozmáchlému refrénu, který má na poměry skupiny neobvykle silný hitový potenciál. Podmanivý je i tajemně zabarvený text linoucí se z úst charismatického Deseda.

Následující "Nenapravitelný" zaujme svou rytmikou a dikcí. Skladba evokuje naspeedovanou a syrovou verzi Lucie, čemuž pomáhá i hlasová podobnost Deseda s Davidem Kollerem. Ta je slyšitelná i v pomalejším "Soukromém andělovi" nebo baladě "Protipóly".

Určitou nevýhodou tvorby Dark Gamballe je ovšem jejich zvuková monolitičnost. Posluchač je na albu zavalen těžkou, dusivou rytmikou a abstraktními texty. To vše dohromady vyvolává v uších téměř klaustrofobické pocity. V tomto ohledu byl předchozí "Hluboký nádech" trochu vzdušnější a pestřejší a nabídl více odstínů Desedova rukopisu.

Atmosféra nahrávky je ovšem stále mimořádná. Při jejím poslechu se přenesete mimo realitu, do fantaskního světa, který znovu skvěle doplňuje vizuál přebalu desky i úžasné videoklipy. Za celistvost uměleckého konceptu každé své řadovky zaslouží Dark Gamballe ovace vestoje, protože málokterá jiná domácí formace si s celkovou vizuální stránkou svého díla dá tolik záležet jako právě vyškovská parta.

Pomyslným vrcholem kolekce je titulní pecka "Romanci panenky a kladiva", která v sobě snoubí nervózní poetiku a hutné kytarové riffy s těžkotonážním refrénem, pro kapelu tolik typickým.

Pod hlavičkou vydavatelství Magick Disk Musick vyšel další povedený počin skupiny, která v minulém roce oslavila třicet let od svého založení, tehdy ještě pod názvem Dark, a dvacet let od fungování pod jménem současným. Nejde o žádný hudební milník ani experimentální úkrok. Dark Gamballe naopak vsadili na čistě osvědčené postupy a zvuk. Výsledkem je tak sice nijak revoluční, ale dobré album.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY