Jak O5 a Radeček křtili svoje EP "BRA3"

24.06.2021 16:35 - Hana Bukáčková | foto: Hana Bukáčková

Šumperská formace O5 a Radeček vydala před měsícem pětipísňové EP, jež upozorňovalo na problematiku sourozenců handicapovaných dětí, kteří jsou sice zdraví, ale mnohdy upozaďovaní. Nahrávku "BRA3" oficiálně pokřtily dvě fanynky na středečním koncertě v pražských Riegrových sadech.

Live: O5 a Radeček

místo: Riegrovy sady, Praha
datum: 23. června 2021
setlist: Sex ve sprše, BRA3, Pálím další most, Praha, LOVEní, To až jednou, Zůstaň, Čekal jsem od sebe víc, Máš mě na svědomí, Weeknd (cover), Vloupám se, 4%, Ripápá, Dobrý zprávy, Budu rád, Bra3

Fotografie mobilem jsou pouze ilustrační, omluvte proto prosím jejich kvalitu, na koncertě jsme neměli profesionálního fotografa.

O5 a Radeček, Riegrovy Sady, Praha, 23.6.2021
© Hana Bukáčková
Večer v příjemném prostranství Riegrových sadů odstartovala další, ale méně známá šumperská parta Trocha Klidu. Na pódium nastoupila o půl sedmé, tou dobou jsem se však plavila po Vltavě se skupinou Mňága a Žďorp, takže její výkon nemohu hodnotit - přiběhla jsem až na hřeb večera.

Plány týkající se turné kapely O5 a Radeček byly původně jiné. V květnu měla proběhnout série pěti koncertů (v Olomouci, Brně, Praze, Ostravě a Plzni). Počet zastávek odkazoval na číslovku v názvu formace a na počet písní na nahrávce. Bohužel člověk míní, ale realita byla jiná. "Je vidět, že se společnost po pandemii vrací do normálu pomalu a kultura se nadechne asi ještě později. Za současných podmínek bohužel pro nás není organizačně možné uskutečnit turné tak, jak jsme ho plánovali. A než nějaká polovičatá řešení, to radši nic," stálo tehdy v prohlášení, ve kterém muzikanti rušili zbývající čtyři vystoupení.

Projekt s dobrou myšlenkou tak měl bohužel pachuť pandemické patálie. Škoda. Už pro tu všechnu snahu, podstatu věci a sílu myšlenky… Veškerou energii pánové nově zacílili na Prahu a pro fanoušky si připravili výběr toho nejlepšího. Z novinky zazněla titulní píseň, a to rovnou dvakrát - nejprve klasicky, podruhé v samotném závěru, kdy se v premiéře promítala fanouškovská verze videoklipu. Originál byl se známými osobnostmi, nová varianta je ve stejném duchu, ale je složená ze záběrů příznivců šumperské skupiny.

O5 a Radeček, Riegrovy Sady, Praha, 23.6.2021
© Hana Bukáčková
Nebyl to jediný moment překvapení. "Zůstaň" podpořila svými vokály fanynka Jana, které Radečci jako odměnu za nefungující mikrofon poskytli to nejcennější, co aktuálně bylo k dispozici - vybrali si ji jako kmotru novinky. Jelikož projekt se točil kolem sourozeneckých, ale i kamarádských vztahů, přizval band ještě její kamarádku Ivu a ípíčko pokřtily obě společně.

Hudebníci mysleli na sourozence hned při vstupu - na podporu myšlenky projektu byla při koupi vstupenky pro bratra či sestru poskytnuta sleva. Výtěžek z prodeje desky a speciálního merche pak putoval k organizaci Pomozte dětem, pod kterou projekt BRA3 spadá.

V půlce setu zařadila skupina akustické pásmo. Při "Čekal jsem víc" zůstal s frontmanem jen Přemek s Radečkem, druhý jmenovaný pak při "Máš mě na svědomí" odešel. To už se ale postupně vraceli ostatní členové, aby písničce opět dodali potřebný švih. Radeček dostal ještě větší prostor v předělávce jednoho hitu od The Weeknda, která nahradila coververzi Coldplay, známou z předchozích vystoupení.

O5 a Radeček, Riegrovy Sady, Praha, 23.6.2021
© Hana Bukáčková
Za zády muzikantů se promítaly sourozenecké fotky, ať už z minulosti nebo ze současnosti. Při notorické "Praze" lid pozvedl barevná papírová srdce, aby všem ukázal prosté sdělení: "Děkujeme." V songu "Vloupám se" pak přítomní kapele pomohli zpěvem - své party zpívali zvlášť kluci a holky. A skladbu "4%" ozvláštnila známá melodická linka pecky "Je to fajn" z filmu "Kouř."

Ale ne vše bylo dokonalé - Tomino měl párkrát okno, a nemohl si vzpomenout na slova, pauza byla veliká a veršů v písních je hodně. Ale bral to s nadhledem, fanoušci mu pomohli si rozpomenout. V této souvislosti se zmínil, že před koncertem dělal rozhovor pro Český rozhlas, během kterého dostal otázku, zda se mu stává, že by zapomněl text. Dušoval se, že ne, a tak si to zřejmě přivolal. Mně ani jiným to nevadilo, bylo to aspoň autentické. Jako celý večer.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY