Festival v ulicích rozehraje o víkendu centrum Ostravy hudbou, divadlem, cirkusem, obřími loutkami i slam poetry

23.06.2021 08:08 - Tisková zpráva | foto: Ivan Korc

Ostrava tento víkend letos oslaví nejen konec školního roku, ale i návrat živých kulturních akcí. Do centra města se po roční přestávce vrací Festival v ulicích, který již od roku 2011 pořádá tým festivalu Colours Of Ostrava. Masarykovo náměstí, Kuří rynek a přilehlé ulice ovládnou v pátek 25. a sobotu 26. června vždy od 13 do 22 hodin pouliční hudebníci, kapely, akrobati, herci i tanečníci nejen od nás, ale i z Polska, Německa, Rakouska a Španělska.

Této hlavní části bude o den dříve předcházet Otevírání ulic - komentované prohlídky města. Letos Festival v ulicích s podtitulem Art & Life i z důvodu koronavirových opatření nabídne program rozptýlený po celém centru na mnoha menších stanovištích s jednotlivými umělci a stánky, mezi kterými se veřejnost bude procházet. Do Festivalu v ulicích se zapojí také univerzity a řada místních neziskových organizací. Vstup je tradičně zdarma za předpokladu dodržení veškerých platných hygienických opatření. Více informací včetně programu je k nalezení zde.

"Kvůli situaci s koronavirem se změnily podmínky pro organizování kulturních akcí a Festival v ulicích s podtitulem Art & Life reaguje na tyto změny. Festival bude trochu jiný než v předešlých letech a doplnění názvu o tento podtitul má o této změně napovídat. Formu festivalu jsme přizpůsobili současné situaci tak, abychom se vyvarovali případných epidemiologických rizik," vysvětluje ředitelka Festivalu v ulicích Petra Hradilová.

Přijďte vysadit z tempa a zasadit Libertýnu do odpočinkové zóny Liberty. Zatímco bude festival vířit všude kolem vás, na ostrůvku Liberty čeká klid a odpočinek v kombinaci s lahodnou kávou a kopečkovou zmrzlinou servírovanou usměvavými baristy z Mental Café. Když budete chtít, naučí vás výtvarníci z ateliéru Koira Kissa, jak se sází květina Libertýna, kterou si pak odnesete na památku domů. "Velkou inspirací při pořádání Festivalu v ulicích jsou nám velká evropská města jako např. Edinburgh, Vídeň, Paříž nebo Berlín. Věříme, že realizací festivalu přispějeme k tomu, aby Ostrava byla ještě větším turistickým lákadlem, a že akce přivede do města nové návštěvníky," uzavírá Petra Hradilová.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY