O5 a Radeček zasvětili EP "BRA3" vztahům, nejenom těm sourozeneckým

23.06.2021 12:45 - Hana Bukáčková | foto: Ondřej Pýcha

O5 a Radeček vydali v půli května EP "BRA3". Jeho název v kombinaci s číslovkou vtipně koresponduje s názvem kapely. Nahrávka je navíc spojená s projektem, jehož cílem je upozornit na sourozeneckou lásku a na kolegiální i kamarádské vztahy. Jak pětiskladbové dílko zní?
7/10

O5 a Radeček - BRA3

Skladby: BRA3, Doufám, Chtěl jsem jen říct, Buď se mnou, Všechno, nebo noc
Vydáno: 17.5.2021
Celkový čas: 16:00
Vydavatel: BrainZone
Skupina O5 a Radeček se po letech právem vrací na výsluní. Vždy mě bavila, jen pozornost masy šla jinam. Její písně se mezitím dostaly do filmů a vloupávají se do rádiových playlistů. Její členové se před lety dušovali, že už nebudou vydávat alba, protože to v dnešní době nemá cenu, a zaměří se spíše na singly. Ale ouha - před dvěma lety vydali povedenou kolekci "Dobrý zprávy" a letos EP "BRA3", koncepční počin spojený rovnou s celým projektem.

Ípíčko dostalo název podle stejnojmenné skladby, která vznikla jako takový usmiřovák po jedné hádce mezi bratry Polákovými, tedy ústřední dvojicí formace. A je zároveň otvírákem pětice songů. V textu zaujmou zejména slovní hříčky a přirovnání k věcem, které zaručeně patří odjakživa k sobě.

V úderné "Doufám", která je o naději a o tom, že si člověk má víc věřit, hostuje Eduard Rovenský aka Packet z Poetiky. Rozjetou první část minikolekce utne trochu ucajdaná "Chtěl jsem jen říct", která opěvuje posvátnost rodiny, odkazuje na dlouhodobé partnerské vztahy, vděčnost a vzájemnou oporu.

Náladu posluchačům pak spraví roztančená "Buď se mnou". Zpěvák vyzývá protějšek, aby spolu byli v dobrém i zlém a prožívali všechny radosti a starosti, jak to tak ve vztazích bývá. Poněkud kolovrátková melodie ale působí trochu rozpačitě až podbízivě.

Závěrečnou "Všechno nebo noc" ozdobil legendární trumpetista Laco Deczi. Jeho nástroj se ve tvorbě Radečků neobjevuje poprvé. Zde exceluje v roztančeném pozvolném songu, který mě upřímně z celého EP baví nejméně, ale zároveň je dobrým kontrastem - šumperští patrioti experimentují a brousí do tanečních vod. Vztah zde přirovnávají ke křehkým motýlím křídlům, ke kterým je vhodné přistupovat velmi opatrně. Stačí jeden nerozvážený tah (noc) a může být po všem.

O5 a Radeček dali novým skladbám moderní kabátek - postupně vymizely jejich typické housličky, což mě mrzí. Ale je pochopitelné, že chtějí jít s dobou, byť tak místy činí až moc uniformě. Nahrávka "BRA3" je vyváženým dílem. Ukazuje, že tito pánové mají stále čím překvapit a umějí napsat písně, které si budete chtít broukat s nimi.

P. S.: Kapela své ípíčko pokřtí ve středu 23. června ve 20 hodin v Riegrových sadech v Praze.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY