Lankum ruší koncerty, Folkové prázdniny zahájí Lina_Raül Refree

17.06.2021 12:29 - David Věžník | foto: Glitterbeat Records

Přípravy letošního ročníku festivalu Folkové prázdniny nabírají na intenzitě, byť je tentokrát doprovází nejistota a improvizace. Vzhledem ke stále se zlepšující covidové situaci pořadatelé slibují obvyklou šíři programu, i když s jistými úpravami a příslušnými opatřeními. Informace tak budou zveřejňovat postupně a někdy i později než obvykle.

To se týká i hlavního programu. V tom je dosud několik míst označených jako "ještě nepotvrzeno". Zvláště v případě účinkujících ze zemí, v nichž se podmínky pro vycestování a návrat zpět stále mění, totiž zatím nelze nic tvrdit s jistotou.

A změny doznala i již potvrzená soupiska: irská skupina Lankum, která měla náměšťskou přehlídku zahájit, kvůli zdravotním důvodům nebude moci koncertovat, brazilská zpěvačka Dona Onete, která měla Folkovky uzavírat, ruší celé turné. Úvod tak bude patřit portugalsko-španělskému duu Lina_Raül Refree, závěr pak obstará směs katalánské rumby, ska, tarantelly, cumbie a balkánu v podání temperamentních Rumbaristas.

Dle tiskových materiálů bude zahajovací koncert stát za to. "Uslyšíte opravdu něco mimořádného! Osudové písně fado v podání portugalské zpěvačky Liny zahalené zvukem klavíru a syntezátorů katalánského producenta a hudebníka Raüla Refree jsou totiž druhem naprostého hudebního zázraku," láká šéfdramaturg Michal Schmidt.

Přidává rovněž pozvánku k účasti v Orchestru Folkových prázdnin: "Přizvaní, oslovení, přihlášení i kolemjdoucí muzikanti, profesionálové i amatéři, virtuózní hráči, začínající nadšenci i talentované děti vytvoří hudební těleso, které bude šest dní secvičovat, učit se, inspirovat se, aby v poslední den festivalu zahráli na hlavním pódiu."

Více o pětatřicátém ročníku Folkových prázdnin, které se uskuteční od 24. do 31. července v Náměšti nad Oslavou, najdete na webu festivalu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY