Vladimír Mišík vydá v září album "Noční obraz". Už jsme jej slyšeli - je skvělé

12.06.2021 08:59 - Jiří V. Matýsek | foto: Zuzana Bönisch

Ačkoliv musel Vladimír Mišík ze zdravotních ukončit koncertní kariéru, pro posluchače si připravil ještě jedno album. Deska "Noční obraz" vyjde 24. září a legendární hudebník na ní opět spojil síly s producentem Petrem Ostrouchovem a jeho kapelou Blue Shadows. S nimi natočil i šesti Anděly oceněnou kolekci "Jednou tě potkám".

"Když jsme slavili vydání alba 'Jednou tě potkám' a radovali se z příznivých recenzí, tak se na mě Petr tak trochu potutelně usmál a zeptal se: 'Vláďo, kdy začneme nahrávat další písně?' Vyděšeně jsem obrátil oči vzhůru a odpověděl, že až nám nějaké budou seslány. Po pár měsících mi cinknul mail od Petra a já jsem si poslechl sedm bezvadných demonahrávek. Kostky byly vrženy, láhve inspirativních tekutin pozvolna popíjeny, nápady shora seslané realizovány," říká o vzniku díla Mišík.

A Ostrouchov dodává: "Práce na albu 'Jednou tě potkám' pro mě byla jedním z nejúžasnějších životních zážitků, tak jsem si chtěl spolupráci s Vláďou ještě prodloužit a zopakovat. Začal jsem mu nenápadně posílat návrhy nových písní, a když mi od něj zpět začaly chodit dlouhé sms zprávy s novými texty, věděl jsem, že už vlastně pracujeme na nové desce".

Titul s názvem "Noční obraz" už je v této chvíli prakticky dokončen a my jsme dostali vzácnou příležitost si jej s předstihem poslechnout. Můžeme tak prozradit, že je rozhodně na co se těšit. Vše tentokrát vznikalo přímo pod hlavičkou nadžánrového vydavatelství Petra Ostrouchova Animal Music. Neobvyklý zvuk čtrnácti skladeb doplňují dechy i smyčce. Vladimír Mišík tentokrát není na albu sám, každou ze skladeb zdobí plejáda domácích i zahraničních hostů. Zaznějí hlasy Roberta Křesťana, Lenky Nové, Lenky Dusilové nebo americké gospelové skupiny The Blind Boys Of Alabama.

Podstatným prvkem jsou hammondovy varhany Ondřeje Pivce i příspěvky domácí jazzové špičky Petra Kalfuse, Miroslava Hloucala či Oskara Töröka, v jednom songu se představí držitel třinácti Grammy hráč na dobro Jerry Douglas nebo Dónal Lunny, který hrál na bodhrán na deskách Marka Knopflera, Sinéad O'Connor nebo Kate Bush. A ten seznam je ještě mnohem delší.

Producentu Petru Ostrouchovovi a zvukovým mistrům Milanu Cimfemu a Pavlu Karlíkovi se podařilo vytvořit nesmírně bohatou zvukovou krajinu, kterou lze jen těžko na jediný poslech prozkoumat. Jisté je, že se album nepoddává snadno, je posluchačsky docela náročné, spíše temné, ale zároveň nesmírně pohlcující a obohacující.

Výrazný podíl na tom mají i texty. Ze čtrnácti písní šest vzniklo na Mišíkovy verše, sedm z nich jsou zhudebněné básně Václava Hraběte, Jana Skácela, Jiřího Ortena a Františka Hrubína. Celou nahrávku uzavírá drobná skladba vzniklá na text nedávno zesnulého Davida Stypky.

Tandem Mišík-Ostrouchov se nepokusil zopakovat recept na úspěch minulé společné desky a "Noční obraz" pojal úplně jinak. Mišík v novém zvukovém světě neztrácí nic ze své pěvecké přirozenosti. O tomhle albu se bude na podzim ještě hodně mluvit, možná se rozhoří i nějaká ta hádka, zda je toto hudební směřování správné, či nikoliv. A je to dobře.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY