Uveřejněn výzkum dokazující spojitost hudby a násilí

11.05.2003 14:15 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Ozzfest - Tool
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Americká psychologická asociace uveřejnila v posledním čísle časopisu The Journal Of Personality And Social Psychology studii, která dokazuje, že agresivní texty mohou v posluchačích vyvolat násilnické myšlenky.

O výsledcích výzkumu, jehož se zúčastnilo pět set vysokoškolských studentů, jako jeden z prvních informoval americký hudební magazín Rolling Stone. Bádání probíhalo tak, že části studentů byla puštěna píseň s násilným textem a části podobná skladba s "mírumilovným" obsahem. Po poslechu museli respondenti vykonat několik speciálních úkolů, které byly zkonstruovány tak, aby měřily agresivní nálady. V experimentu byly použity písně skupin Tool, Cypress Hill, Suicide Tendencies nebo Run DMC.

Ačkoli sami autoři v závěru textu připouštějí, že tento typ agresivity trvá jen zlomek času, Rolling Stone trefně poukázal, že podobné studie a jejich závěry jsou vodou na mlýnské kolo lidem a institucím, které se zasazují o zpřísnění prodeje tzv. "agresivních médií". Připomeňme pouze, že o vlivu rockové hudby na lidské chování se opět začalo intenzivně hovořit po události z roku 1999, kdy dvojice středoškolských studentů v coloradském Littletonu zastřelila několik spolužáků. Tehdy byl nepřímo obviněn Marilyn Manson, neboť oba pachatelé byli jeho věrnými fanoušky.

Pokud chcete o studii vědět více, její úplné znění naleznete na stránkách Americké psychologické asociace, kde je uveřejněn její přepis - zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY