V setu Bratrů pro sérii Hotspot se potkaly starobylost a technologie

31.05.2021 14:29 - Dan Hájek | foto: Hotspot

Série Hotspot představuje live sety muzikantů zaznamenané na netradičních místech s využitím současných technologických možností. Celý projekt v lednu zahájil Floex se svým robotem Josefem na Strahově. Druhé pokračování pokračuje v tempu taneční hudby - na skalním hradu Sloup v Čechách nedaleko Nového Boru zahrálo duo Bratři. Ačkoliv byl v den natáčení prý ve vzduchu cítit déšť a po obloze se proháněly mraky, nakonec se vše obešlo bez přísunu vláhy a Jiří a Ondřej Veselí se mohli plně soustředit na své vystoupení.

Na podzim bychom se měli dočkat jejich debutového alba, logicky tak z něj zaznělo mnoho materiálu. Nechyběla poutavá skladba "Running", v které vokálně hostují spříznění teepee. Taktéž došlo na již dříve uvolněné tracky "Rise" a "Signal".

Oba hlavní aktéři shodně doplňují, že je pro ně nezvyklé takto hrát bez publika a že jim chybí ona vzájemná interakce. I přesto si tuto komorní formu vlastní prezentace užívají. Prozradili, že do svého konceptu živého hraní přidali nové synťákové prvky, díky nimž vše zní mnohem živěji a některé skladby (zejména ty starší) výrazně prokoukly.

Tajuplný skalní hrad a již zmíněné shluky mraků vytvořily poutavou atmosféru. Celý prostor se taktéž podařilo ozvláštnit rozmístěním světel nejenom v exteriérech, ale i v zákoutích interiéru. Bratři vystupovali na nejvyšší terase a podstatnou část záznamu opět obstaraly drony. Pískovcové skály, samotný hrad a jeho blízké okolí nebo blížící se stmívání dodaly tomuto vizuálu množství nálad a kamerám poskytly řadu detailů k nasnímání. Vše do sebe krásně zapadá - výběr lokací Hotspotu zatím vychází na výbornou a i Bratři svým nasazením tento umělecký záměr skvěle doplnili.

Správce skalního hradu Ivan Volman prvotní nabídku spíše odmítal a byl k ní skeptický, neb preferuje zachovat tuto památku jako klidné místo určené i k možnému rozjímání. "Když jsem po zhlédnutí videa ze Strahova zjistil, že se nejedná o žádnou divočinu, ale naopak o zajímavé spojení zvuku a skvělého obrazu, přestal jsem se toho obávat. Celkový dojem není žádný odstředivý odvaz, to bych tu nechtěl, ale naopak je dostředný, koncentrující. V takovém případě nezáleží na tom, zda je zvuk vytvářen konzervativně, nebo elektronicky. Zaujal mě právě ten kontrast mezi starobylostí a současnou zvukovou a světelnou technikou," doplňuje sám kastelán. Zhruba hodinové video můžete omrknout níže a pak se klidně na toto poutavé místo vypravte.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY