"Profit At All Cost" je varováním před temnotou digitálního věku v podání thrasherů Exorcizphobia

01.06.2021 12:21 - Jiří V. Matýsek | foto: Exorcizphobia

Loňský podzim byl bohatý na spoustu skvělých desek z oblasti tvrdé kytarové muziky. "Digitotality" trutnovské úderky Exorcizphobia mezi ně spolehlivě patří. Thrash jako z partesu, výhružnost i orientace na palčivá témata digitálního věku, podařený sound. To jsou všechno stavební kameny, z nichž se skupině podařilo postavit asi nejpodařenější položku své diskografie.

Tím nejvýraznějším - a nejnosnějším - ale zůstává tematika alba. A s onou titulní digitální totalitou si pohrává i nedávno zveřejněný videoklip. Volba padla na skladbu "Profit At All Cost".

Motiv vyzkoušený už Burgesovým, respektive Kubrickovým "Mechanickým pomerančem" si Trutnovští upravují k obrazu svému. Jak by dnes vypadalo předělání člověka (v tomto případě malé holčičky) v poslušného občana? Nestačily by k tomu jen odpovídající záběry v brýlích pro virtuální realitu? Kaleidoskopická koláž prolínajících se scén z války, drancování planety za účelem zisku a záběry na kapelu. Výsledek je ve své jednoduchosti a přímočarosti až mrazivý.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY