Plujeme zpět na ostrovy hlásí festival United Islands of Prague a zve do centra Prahy

27.05.2021 16:23 - Tisková zpráva | foto: United Islands of Prague

O víkendu 25. - 26. června 2021 se Praha stane dějištěm oslavy restartu kulturního dění v Česku a tradičního svátku muziky v jednom. Uskuteční se zde totiž 18. ročník multižánrového festivalu United Islands of Prague, kde po covidové pauze opět vystoupí nespočet talentovaných českých i zahraničních hudebníků. Akce se po pěti letech přemístí z Karlína zpátky na ostrovy přímo do samotného srdce Prahy. Také hudebně se vrátí ke kořenům a originální dramaturgii. Vedle vycházejících objevů domácí i mezinárodní scény pořadatelé ve spolupráci se silnými pražskými subjekty veřejného prostoru pro návštěvníky připraví také unikátní nehudební program, který bude tematicky propojovat udržitelnost a diverzita. Vstup bude pro všechny zdarma.

18. ročník festivalu United Islands of Prague s podtitulem German Edition vol.2 se poslední červnový víkend odehraje přímo v samotném centru Prahy na Střeleckém ostrově, Kampě, Dětském ostrově a Janáčkově nábřeží. Tedy právě tam, kde v minulosti vyrostl. "Letošní návrat na ostrovy bude sice jen předzvěstí návratu v celém rozsahu v roce 2022, ale doufáme, že si ho s diváky užijeme tak jako některé z nejpovedenějších ročníků v dobách, kdy jsme ještě na ostrovech v centru každoročně působili. Bude to příležitost trochu zavzpomínat na staré časy nebo naopak poprvé zažít hudbu v místech, která byla dlouhou dobu součástí hlavní myšlenky United Islands of Prague," popisuje David Gaydečka, pořadatel festivalu.

Zpátky ke kořenům se festival vrátí také hudebně. Odvážná dramaturgie návštěvníkům představí ty nejzajímavější vycházející objevy domácí i mezinárodní scény všech možných žánrů. Letos se o ni postará Barbora Šubrtová, která se do programu festivalu United Islands of Prague vrací po pěti letech. "Hrozně se těším, až budeme moct společně s diváky objevovat ty nejnovější trendy a kapely nejen z České republiky a Slovenska, ale z celé Evropy. Výraznější zastoupení bude mít nově urban a electronic music, ale silný základ budou tvořit indie, folk a alternativa, jak jsou návštěvníci z minulých ročníků zvyklí. Pokud to mezinárodní situace dovolí, stane se United Islands prvním letošním mezinárodním hudebním open air festivalem mladých kapel, interpretů a interpretek," říká nadšeně.

Vize letošního ročníku je založena na kvalitním nehudebním programu, který unikátně propojí známé pražské subjekty, které se věnují udržitelnosti, diverzitě, kultuře nebo veřejnému prostoru. "Program je rozdělen na tematické okruhy Odvaha, Svoboda, Zdraví a Udržitelnost. K realizaci těchto témat si přizýváme silné partnery, jako jsou například Asociace společenské odpovědnosti, Skautský Institut, Museum Kampa, Olympijský výbor, Amnesty International a mnoho dalších. Přes den se tedy můžete těšit na panelové diskuze, workshopy, přednášky s ambasadory i program pro děti," vysvětluje letošní vizi Kamila Buráňová, koordinátorka festivalu.

18. ročník festivalu United Islands of Prague bude probíhat od pátku 25. června 2021 do soboty 26. června 2021. Vstup bude jako každý rok pro všechny zdarma. Více informací najdete na www.unitedislands.cz.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY