Legendární foukací harmonika Hohner slaví 125 let

24.05.2021 10:51 - Tisková zpráva | foto: kytary.cz

Když se řekne foukací harmonika, mnohým z nás okamžitě naskočí melodie z večerníčku o dvou nešikovných kutilech. Tahle asociace ale nevzbuzuje dostatečnou úctu, jakou by si nástroj s tak bohatou historií zasloužil. Zmínky o jeho pravěké formě směřují do jižní Číny a doby před mnoha tisíci let. Kde se ale poprvé objevila harmonika v podobě, v jaké ji známe dnes, je předmětem dohadů. Jedni tvrdí, že přišla z německy mluvících zemí, jiní zastávají názor, že pochází z Francie, protože ji s oblibou využívali už francouzští vojáci během napoleonských válek. První z teorií nahrává fakt, že v novodobé historii je synonymem pro foukací harmoniku německá značka Hohner.

Společnost v německém městě Trossingen založil už v roce 1857 Matthias Hohner. Velmi rychle se stal leaderem na tehdejším celosvětovém trhu s hudebními nástroji a foukací harmoniky z jeho produkce měly volnou cestu za Atlantický oceán. Ve Spojených státech velmi silně ovlivnily řadu nových hudebních žánrů, největší mírou ale nepochybně blues. A právě fenomén blues dal vzniknout dnes ikonickému modelu foukací harmoniky.

Léta páně 1896 spatřila světlo hudebního světa první diatonická harmonika Hohner Marine Band. Tento bluesový zázrak si během svého dlouhého života vybudoval zasloužený respekt díky dokonalému řemeslnému zpracování a kvalitě zvuku. Instrument, který se zapsal do hudební historie, formoval v průběhu 20. století legendy jako Little Walter nebo Sonny Terry a ovlivnil nebo motivoval dlouhé řady dalších úspěšných umělců.

Harmonika Hohner
© kytary.cz
Letos v lednu uplynulo 125 let, co značka Hohner nejslavnější model foukací harmoniky poprvé uvedla na trh. Právě k tomuto jubileu vychází nyní z výrobních linek německého výrobce výroční série Hohner Marine Band C-major 125th Anniversary. Sváteční edice diatonické foukací harmoniky má korpus zhotovený z černě a okrově lakovaného dřeva hrušně. Jeho mosazné kryty nesou dobově autentické embosované nápisy s uměleckými motivy a nutno říct, že design nástroje funguje jako dokonalý odkaz doby jeho vzniku.

Zvuk harmonik Marine Band 1896 je pevně spojen se zvukem blues od jeho amerických prvopočátků až do dnešních dní. Není divu - využívá téměř nezměněný patentovaný koncept právě z roku 1896. Dokáže tak s intenzitou expresivně vystihnout niterné pocity, neodmyslitelně s blues spojené.

Nástroje výroční série Hohner Marine Band C-major 125th Anniversary můžete koupit v prodejnách hudebních nástrojů Kytary.cz nebo na jejich e-shopu.

(Placená inzerce.)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY