Gothicrockeři Cathedral In Flames vydali prvotinu "Hang Me High & Bury Me Deep"

25.05.2021 11:42 - Jiří V. Matýsek | foto: Cathedral in Flames

Gothicrockoví kovbojové z pražské formace Cathedral In Flames o sobě dali razantně vědět v listopadu roku 2019 pětiskladbovým minialbem "Children Of The Blackest Hole". V recenzi jsme mimo jiné napsali: "Cathedral in Flames jasně vítězí stylovou čistotou. Až se jeden zdráhá věřit tomu, že má před sebou novou kapelu a ne album nějaké zapomenuté party z vrcholného období gothic rocku. Až tak dokonalá je to iluze." EP zaujalo a vzbudilo napjatá očekávání, jaký asi bude plánovaný dlouhohrající počin. Ten po odkladech způsobených covidem-19 vyšel 14. května. Jmenuje se "Hang Me High & Bury Me Deep" a najdeme na něm celkem devět skladeb.

"Na desce jsme strávili posledních 18 měsíců života. Za tu dobu se toho událo spoustu nejen v mém životě, ale i ve světě kolem nás. A název desky přesně vystihuje nejen tyhle momenty, ale podstatu celého alba. Je to o temnotě v duši i kolem nás, zvrácenostech v lidech, ale i o naději a romantice. Přesně tak má gotika vypadat," popisuje hlavní skladatel skupiny Gatsby. Společně se zvukovým čarodějem Eikem Freesem z Chameleon Studios v Hamburku (natáčeli zde mimo jiné i Deep Purple, Helloween, Oomph! nebo Lord Of The Lost) se postarali i o produkci nahrávky.

Devítka skladeb autorské dvojice Gatsby a Phil Lee Fall se nese v duchu čistokrevného gothic rocku. Je odkojená mateřským mlékem The Sisters Of Mercy a Fields Of The Nephilim a hrdě se hlásí k tradicím. Svým zvukem i hudebními nápady ale pevně stojí ve 21. století. Sedm z devíti kousků je zbrusu nových, dva jsme již měli možnost slyšet, oba ale na novince zaznějí v nových verzích.

Pomalou píseň z prvního EP "Children Of The Blackest Hole" kapela znovu nahrála a pojala jako svou poctu kolegům z The Mission a Led Zeppelin. Titulní "Hang Me High & Bury Me Deep" je přepracovanou verzí songu "Desperado". Oproti verzi, která se objevila na několika kompilacích po celém světě (mimo jiné také v domácí "Dark Tunes from Czech and Slovak Caves Vol·II") a bodovala i v německé alternativní hitparádě Deutsche Alternative Charts, ji Gatsby přearanžoval a spolu s Eikem smíchal do extended verze. Strojový rytmus a nové monumentální sbory ji natáhly až k osmiminutové hranici.

A zpěvák Phil Lee Fall sebevědomě dodává: "Když jsme desku začali chystat, uvědomili jsme si, že žádná skvělá gothicrocková deska v posledních letech nevznikla. Naším cílem bylo takovou natočit. A myslím, že se nám to povedlo. Love us or hate us. We don't care!"

"Hang Me High & Bury Me Deep" je k dostání celosvětově na CD i na všech digitálních platformách, speciální vinylová verze ve 3D gatefold obalu vyjde o měsíc později. Album vydává Great Vizier Entertainment.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY