Zhudebněné životní otřesy. Aleš Gajdošík vydává u Kabinet records svůj sólový debut

23.05.2021 12:54 - Tisková zpráva | foto: Kabinet Records

Projít samostatně celým procesem tvorby, od prvních hudebních nápadů až po nahrávání. Cítit radost z muziky vznikající pod rukama a experimentovat při jejím tvarování. Dva roky obdobné snahy Aleše Gajdošíka, frontmana kapely Bare Escape, nyní vyústily v jeho první sólovou nahrávku "Ground shaking". Pod pseudonymem Aleshi ji spolu s brněnským vydavatelstvím Kabinet Records digitálně představí 28. května.

Sólová tvorba Aleshimu konečně umožnila prozkoumat hudební zákoutí, do jejichž stínů chtěl vždy nahlédnout. Čtyři skladby a necelých dvanáct minut hudby tak nabízí svezení se na hravých indie melodiích, popovější prostory, ale také španělku nebo kytarové party, které zasvěceným připomenou Aleshiho působení v kapele Ette Enaka. Kromě akustické i klasické kytary a bicího automatu přimíchal Aleshi do výsledné podoby nahrávky také klávesy, mandolínu nebo housle. To vše ale stále stojí na pevných základech jeho nezaměnitelného skladatelského rukopisu. "Vždy jsem chtěl nahrát podobnou desku. Ve všech kapelách to ale pokaždé sklouzne k tomu, že hrajeme tvrdší věci," říká Aleshi.

EP "Ground shaking" nejenže Aleshimu otevřelo dveře k novým postupům hudebním náladám, ale dalo mu také prostor reflektovat uplynulé dva roky. Písně zachycují jeho prožitky z posledních 24 měsíců, které byly do velké míry ovlivněny nejen změnami v osobním životě, ale také karanténami a lockdowny. "Můj dlouhodobě stabilní život se právě v posledních dvou letech znatelně otřásl. I proto se celá deska, která to reflektuje, jmenuje právě 'Ground shaking'. Čtyři z mnoha nápadů jsem byl schopen dokončit až po nalezení nového rodinného zázemí, pohody a podpory," vysvětluje Aleshi.

Jediným momentem vzniku desky, kdy měl nahrávku v péči i někdo další, je její mastering. O ten se postaral Tomáš Karásek. Spolu s grafikou od Davida Mikeše vyjde čtveřice písní na Bandcampu, Spotify a dalších platformách pro online poslech hudby. V budoucnu je možná doplní další Alešovy sólové nahrávky. "Chci pod jménem Aleshi dál sbírat svoje nejrůznější hudební nápady a pokusy. Je tak možné, že postupně vydám i další singly," uzavírá Aleshi.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY