Premiéra: Plusminusnula v klipu "Světy" zkoumají alternativní cesty života

06.05.2021 10:00 - Dan Hájek | foto: Tomáš Novotný jr.

"Nový zprávy žádný", tak se bude jmenovat druhé album skupiny Plusminusnula (±0), jež naváže na bezejmenný debut. Dle slov samotných autorů by nahrávka měla zachycovat atmosféru společnosti minulé dekády.

"Je to trochu ironie, všechny skladby jsme dopsali už před vypuknutím pandemie a týkají se primárně normálního světa a jeho problémů, které ale pandemie často ještě zintenzivnila. Zároveň je zde ale osobní rovina popisující vyrovnávání se s pomalou ztrátou mládí," přibližuje frontman a hlavní textař Matyáš Švejdík.

První návnadou se stala skladba "Světy", doprovodné video režíroval Jakub Jirásek z Cold Cold Nights. Snímek se odehrává na jedné narozeninové oslavě s karaoke a reflektuje téma alternativních cest, kterými se váš život může vydat, a to, jak tyto cesty ovlivňují vaše rozhodnutí. "Máme v kapele rádi knížku 'Gumy' od Alaina Robbe-Grilleta, dalo by se říct, že přemýšlení nad tímhle tématem částečně zformovala," upřesňuje Švejdík.

Oproti debutu získaly nové písně jasnější kontury a tvar, aniž by přišly o charakteristické prvky z dřívější tvorby ±0, kteří jako možnou inspiraci zmiňují současné hybatele ostrovní post-punkové scény Fontaines D.C. Natáčelo se ve studiu Golden Hive v produkci Amáka Goldena. Fotografie na přebalu nahrávky pochází z autorské dílny vizuální umělkyně Pamely Kuťákové.

"Nový zprávy žádný" vyjdou v pátek 25. června a Plusminusnula na nich představí těchto osm tracků: Netflix, Světy, Šminky a názory, Nový zprávy žádný, V mracích, Víckrát, Vlna za vlnou, Konec (Emil). Deska vychází v rámci projektu Full Moon Forum a předplatitelé časopisu ji na CD získají společně s letním dvojčíslem. Kromě digitálních platforem se fanoušci dočkají i vinylů, pro prvních sto nejrychlejších bude k dispozici čirá varianta, následně pak bude v prodeji klasická černá. Předobjednávat bude možné již brzy na e-shopu Full Moonu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY