Zildjian - poklady z klenotnice krále činelů

30.04.2021 19:13 - Tisková zpráva | foto: kytary.cz

Když se řekne Zildjian, hlasitě a harmonicky zazvoní v uších všem muzikantům, především bubeníkům. Společnost, která vyrábí proslulé činely, má ohromnou tradici. Její historie se píše už od roku 1623, a celosvětově tak patří mezi nejstarší výrobce hudebních nástrojů. Výrobní receptury se v rodinném podniku Zildjianů dědí z generace na generaci a dodnes hrají v procesu výroby významnou roli.

Kvalita i věhlas činelů Zildjian v průběhu historie exponenciálně rostly. V 18. století se začaly prosazovat v klasické hudbě a používal je dokonce i samotný Mozart. Ve 20. letech minulého století se firma stěhuje z Turecka do USA a načasování si nemohla vybrat lepší. V té době totiž za Atlantikem zažívá zlaté časy jazz, činely se stávají nedílnou součástí moderních bubenických souprav, a dílny Zildjian tak mají o práci postaráno. O tři dekády později čítá produkce společnosti okolo 70 tisíc činelů ročně. V roce 1964, když se s činely Zildjian objeví během televizního vystoupení skupiny Beatles na stojanech Ringa Starra, vzroste prodej na 90 tisíc kusů.

Koncem 70. let vstupuje do čela vedení společnosti Armand Zildjian (1921 - 2002), který měl už ve svých 14 letech dokonale nastudované veškeré výrobní procesy, vlastnosti materiálů a jejich vliv na zvuk. Pozdější člen Bubenické síně slávy provedl společnost následujícím čtvrtstoletím a úspěšně dokončil proces přerodu činelů z perkusních doplňků v plnohodnotné hudební nástroje a nedílnou součást bicích souprav napříč žánry.

Zildjian
© kytary.cz
Značka Zildjian uvedla nyní na trh sérii činelů, které jsou vyrobené přesně podle předloh činelů z osobní sbírky Armanda Zildjiana. Tato edice vychází ke stému výročí jeho narození. Jedním z jubilejních pokladů limitované činelové klenotnice je ride Zildjian 20'' Vintage Armand Zildjian Personal Collection. Nástroj, který byl vyroben v nákladu pouhých 200 kusů, pochází z období mezi lety 1940 - 1950, kdy přispěl k vývoji činelů do té podoby, v jaké je známe dnes. Ve své době Zildjian spolupracoval s nejlepšími hudebníky, aby světu přinesl činely, které jsou doslova uměleckými díly a které nyní mohou do svých sbírek zařadit i současní bubeníci. Součástí balení je kromě samotného činelu také sada limitované edice paliček Armand Zildjian, podepsaný a očíslovaný certifikát pravosti, sada ochranných rukavic, výtisk knihy Armand Zildjian a přepravní kufr Calzone.

Značka Zildjian patří celosvětově mezi absolutní elitu, a to jak mezi prodejci hudebních nástrojů, tak mezi samotnými hudebníky. Své místo na výsluní si poctivě budovala celá čtyři století a její odkaz zní stále čistě a brilantně z mnoha bubenických souprav. Majitelé nástrojů z dílen nekorunovaného činelového krále jsou zároveň spoluautory příběhu, který začal v 17. století psát na dvoře Sultána Osmana II. arménský alchymista Avedis Zildjian. Připište do tohoto románu svou kapitolu i vy nákupem některého z činelů Zildjian v Kytary.cz.

(Placená inzerce.)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY