Nové desky 17/2021 - od Birdy přes Amy Shark po Gojiru

04.05.2021 08:00 - Tomáš Parkan | foto: Warner Music

Novinky uplynulého týdne jednoznačně ovládly ženy v čele s Birdy, Marianne Faithfull, Juliemi Michaels a Stone, Amy Shark, Girl In Red, Kučkou a Dawn Richard. Alespoň malé vyvážení zařídili pánové Thomas Rhett, ZHU, Mick Fleetwood a kapely jako Gojira, Beachy Head, Manchester Orchestra nebo Dropkick Murphys.
V pátek 30. dubna vyšly tyto nové tituly:

Birdy - Young Heart (Warner Music)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: folk pop

Birdy - Young Heart
Jasmine van den Bogaerde, kterou už více než dvanáct let známe coby Birdy, nás v případě své čtvrté desky napínala poměrně dlouhých pět let. Anglická zpěvačka si dala na nějaký čas od tvorby hudby oddych a inspiraci k novému materiálu hledala na různých místech i v rozličných hudebních stylech. Poslouchala Ettu James, Ninu Simone i Joni Mitchell, se sestrou se vydala do Indie, s přáteli na chatu do Kalifornie a nakonec jako náplast na dlouhé čekání připravila hned patnáct skladeb, které poněkud překvapivě nahrávala v Nashvillu společně s producentskou dvojicí Ian Fitchuk - Daniel Tashian, kteří jsou v kurzu od doby, kdy Kacey Musgraves pomohli s "Golden Hour". Tyto dva navíc doplnil ještě James Ford z The Last Shadow Puppets, jehož služeb využili Arctic Monkeys, Foals, Depeche Mode, Haim, Gorillaz či Klaxons. Tracklist ozvláštňuje mezihra v podobě "Valčíku A moll" Frédérica Chopina. Jak výsledná kolekce zní, zjistíte na YouTube.


Julia Michaels - Not In Chronological Order (Universal)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: pop / EDM

Julia Michaels - Not In Chronological Order
Julia Michaels byla dosud známá především jako prominentní skladatelka pro slavné interprety. Mezi její největší hity patří například "Lose You To Love Me", "Bad Liar", "Hands To Myself" a "Good For You" Seleny Gomez, "Sorry" a "Friends" Justina Biebera, "Heavy" Linkin Park, tvořila rovněž pro Gwen Stefani, Astrid S, Britney Spears nebo Demi Lovato. Už zhruba tři roky se ovšem prezentuje i jako zpěvačka. Vše odstartoval hit "Issues", následovaný trojicí ípíček a předskakováním na turné Pink, Shawna Mendese, Maroon 5, Keitha Urbana a Nialla Horana. Nyní vše vrcholí debutem "Not In Chronological Order". Na deseti písních spolupracovala s The Monsters & Strangerz, German, Johnem Ryanem a G Koop. Jak zjistíte na jejím YouTube, stylově se pohybuje na rozhraní popu a elektronické taneční hudby.


Gojira - Fortitude (Warner Music)
web / Facebook / Deezer / psali jsme
žánr: metal

Gojira - Fortitude
"Fortitude" od Gojiry má všechny aspekty k tomu stát se jednou z nejlepších desek tohoto roku: natáčení a produkci dostal na starost Joe Duplantier ve studiích Silver Cord Studio, mix obstaral Andy Wallace (známý ze spolupráci s Nirvanou nebo Rage Against The Machine). Oblíbená metalová formace na novinku upozornila už loni vydáním singlu "Another World". Už tehdy renomovaná média uváděla, že Gojira potvrdila své zásadní místo na hudební scéně. Posuďte sami - na YouTube je hned několik ukázek.


Dropkick Murphys - Turn Up That Dial
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: folk punk

Dropkick Murphys - Turn Up That Dial
S desátou řadovkou se hlásí o slovo američtí Dropkick Murphys. První studiový počin po čtyřleté odmlce dostal titul "11 Short Stories of Pain & Glory" a z rádií už můžete znát singlovky "Smash Shit Up", "Mick Jones Nicked My Pudding", "I Wish You Were Here" a "Middle Finger". "Na této desce jsme s úctou zavzpomínali na hudbu a kapely, které nás udělaly těmi hudebníky, kterými jsme teď. Doufám, že při poslechu lidé zapomenou na problémy. Čím těžší doba je, tím více se snažíme lidi nakopnout naší hudbou," prozradil Ken Casey, jeden ze zpěváků. Na YouTube kanálu skupiny je ke zhlédnutí záznam streamu koncertu, během nějž Dropkick Murphys novinku představili.


Marianne Faithfull - She Walks In Beauty (Warner Music)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: poezie

Marianne Faithfull - She Walks In Beauty
Britská zpěvačka, písničkářka a herečka Marianne Faithfull se na albu "She Walks In Beauty" spojila s multiinstrumentalistou Warrenem Ellisem. Společně jedinečným způsobem znovuobjevili některé z velkých básní 19. století. Faithfull za působivého hudebního doprovodu recituje verše anglických romantických básníků, jako byli Byron, Shelley a další. Posluchačům tak připomíná, co je krásné a užitečné a o co bychom mohli ve světě, ve kterém žijeme, svým nezodpovědným přičiněním přijít. O hudební doprovod se dále postarali Nick Cave, Brian Eno či violoncellista Vincent Ségal. Ukázky z melodramatů si můžete poslechnout na YouTube.


Manchester Orchestra - The Million Masks Of God (Universal)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: indie rock

Manchester Orchestra - The Million Masks Of God
"The Million Masks Of God" je v pořadí šesté řadové album amerických nezávislých rockerů Manchester Orchestra. Jako jeho předzvěst vydali mimo jiné emotivní video k singlu "Bed Head", které režíroval Andrew Donoh. Koncepce novinky vychází dle autorů z předchozí studiovky "Black Mile…", pracující s myšlenkou od narození do smrti. Tentokrát jdou ale pánové dále - více se soustřeďují na vzestupy a pády života a zkoumají, co by mohlo přijít poté. Jak se jim to podařilo, můžete hodnotit sledováním klipů na jejich YouTube.


Tip týdne

Amy Shark - Cry Forever (Sony Music)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: pop / electropop

Amy Shark - Cry Forever
Australská zpěvačka Amy Shark svým debutem "Love Monster" řádně rozvířila domácí scénu. Vyšplhala na vrchol albového žebříčku, sebrala platinovou desku a k tomu postupně i šest ARIA Awards. Není tedy divu, že její druhá řadovka byla očekávaná už nejen u protinožců, ale i jinde po světě, což dokládají i další dvě ARIA Awards z loňského roku. Nyní je deska tady, nese jméno "Cry Forever" a čtyřiatřicetiletá hudebnice pro ni složila třináct skladeb. S některými jí pomáhali kolegové jako Ed Sheeran, Joel Little (Marina, Taylor Swift, Imagine Dragons), Sam de Jong (Marina, Alec Benjamin), Jamie Hartman z Ben's Brother (Rag'n'Bone Man, Lewis Capaldi) a Dan Wilson (Adele, Birdy, Dixie Chicks). Navíc přímo k jejímu hlasu připojili ten svůj i Keith Urban a Travis Barker. Proč byste Amy Shark rozhodně neměli dále přehlížet, zjistíte na jejím YouTube.


Thomas Rhett - Country Again: Side A (Universal)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: country

Thomas Rhett - Country Again: Side A
Thomas Rhett se vedle vlastních songů proslavil i jako autor pro jiné kolegy - jeho písně zpívají třeba Jason Aldean, Florida Georgia Line, Rascal Flatts nebo Needtobreathe. Nyní se rozhodl vydat dvojalbum. Nazval ho "Country Again" a tento týden vyslal do světa jeho první část s podtitulem "Side A". Syn Rhetta Adkinse pro ni připravil celkem jedenáct písniček. Uvedl ji úspěšným singlem "What's Your Country Song", který dominoval countryovým žebříčkům v USA i Kanadě. Na jejich produkci se spojili protřelý Dan Huff (Michael Jackson, Kenny Rogers, Madonna) a Rhettův dlouholetý spolupracovník Jesse Frasure. Výsledek spolupráce těchto tří hudebníků uslyšíte na autorově YouTube.


Julia Stone - Sixty Summers (Warner Music)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní pop / experimentální pop / electronica

Julia Stone - Sixty Summers
Australská písničkářka se po dvou albech v duu Angus & Julia Stone opět vrací k čistě sólové kariéře. Na devět let starou albovou dvojku "By The Horns" navazuje nahrávkou "Sixty Summers". O jejím směřování hodně napoví dvojice spolutvůrců: Annie Clark aka St. Vincent a Thomas Bartlett aka Doveman. V jeho newyorském studiu vzniklo celkem padesát demoverzí, z těch pak vybrali finální čtrnáctku. Ačkoli se pohybují na experimentálnější a alternativnější linii, někteří kritici je začali srovnávat s "Folklore" Taylor Swift, a to i proto, že vedle Dovemana se na desce podílel i Matt Berninger. Zda je tento příměr oprávněný, zjistíte na YouTube.


ZHU - Dreamland 2021 (Universal)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: electronica / house / deep house

ZHU - Dreamland 2021
Ačkoli Steven Zhu aka ZHU působí na hudební scéně od roku 2014 a má na svém kontě i nominaci na Grammy, u nás jsme ho dosud vnímali spíše díky spolupráci s dalšími hudebníky jako Skrillex, AlunaGeorge, Bone Thugs-n-Harmony, Gallant, Tame Impala nebo Gorillaz. Třeba to změní jeho třetí, ve světě velmi očekávané album "Dreamland 2021" s dvanáctkou písniček v jeho vlastní produkci. V nich ovšem přivítal také několik hostů, jako jsou Channel Tres, Yuna, Arctic Lake, Tinashe, partywitray a Kota The Friend. Většinu z nich uslyšíte i na jeho YouTube.


Girl In Red - If I Could Make It Go Quiet (Awal)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: indie pop rock / bedroom pop / alternativní pop

Girl In Red - If I Could Make It Go Quiet
"Lady In Red" už jsme v populární hudbě měli. Nyní se přidává Girl In Red. Za tímto pseudonymem se skrývá mladá norská hudebnice z Osla Marie Ulven, která na sebe svými prvními singly upozornila takovým způsobem, že se v loňském roce stala Nováčkem roku v Norsku a byla i v širší nominaci BBC Sound Of 2021. Není tedy divu, že její debut "If I Could Make It Go Quiet" je už napjatě očekávaný, a to i z toho důvodu, že se na něm podílel například i producent, hudebník a starší bratr Billie Eilish Finneas. Příznivci indie pop rocku se mohou těšit na celkem jedenáct kousků, které vyjadřují pocity generace Z. Uslyšíte je na YouTube, a pokud si je oblíbíte, vyrazte příští rok na její koncert do pražského klubu MeetFactory.


Royal Blood - Typhoons (Warner Music)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní rock

Royal Blood - Typhoons
Britské rockové duo Royal Blood vzalo vydání své třetí řadovky pěkně od podlahy: kolekci s titulem "Typhoons" si muzikanti vesměs sami produkovali, a možná i proto je na ní jasně patrný obrat ve zvuku. Svůj osobitý alternativně rockový styl tentokrát kombinují s prvky taneční hudby a disca. Z rádií můžete znát už trojici singlů "Trouble's Coming", "Typhoons" a "Limbo". Klip k titulní skladbě najdete na YouTube. Co na něj říkáte?


Beachy Head - Beachy Head
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: indie rock / shoegaze

Beachy Head - Beachy Head
Beachy Head je projekt kytaristy Christiana Savilla, který je známý především spoluprací se skupinou Slowdive. Během loňské karantény oslovil své přátele a natočili s nimi osmipísňovou nahrávku. Ta je pojmenována podle jednoho z nejcharismatičtějších křídových útesů v Sussexu - "Beachy Head". Ten proslul nejen jako místo reklamního spotu na kosmetiku, ale zejména jako místo sebevrahů. Společně s kytaristou na albu vystupují multiinstrumentalisté Ryan Graveface (Dreamend, The Casket Girls) a Steve Clark (The Soft Cavalry). Bicí pak nahrál Matt Duckworth z Flaming Lips a svými vokály do několika písní přispěla Rachel Goswell. Svoji představu o výsledku si můžete vytvořit na YouTube profilu projektu.


EP

  • Fences - Wide Eyed Elk Ensemble (Enci)
    Seattleští Fences se před dvěma roky připomněli albem "Failure Sculptures" a nyní na něj navazují pěticí nových písniček. Produkce "Wide Eyed Elk Ensemble" se ujali tajemstvím zahalení Falc&Snake a výsledek je ke slyšení na YouTube formace.
  • Ali Barter - Chocolate Cake (Inertia Music)
    Další Australankou do party je rodačka z Melbourne Ali Barter, která se se čtyřpísňovým ípíčkem "Chocolate Cake" vrací po předloňském albu "Hello, I'm Doing My Best". Jak zjistíte na jejím YouTube, uslyšíte v nich pop, indie rock i špetku grunge.
  • Priscilla Block - Priscilla Block (Universal)
    Chcete-li stát u zrodu nové countryové hvězdy, pak začněte sledovat kariéru Priscilly Block. Loni začala vydávat své písničky na TikToku a jedna z nich, "Just About Over You", se chytla natolik, že v US Country Airplay vyšplhala do první čtyřicítky a její autorce vynesla nahrávací smlouvu i spolupráci s Rossem Coppermanem. Na eponymním debutovém EP je ještě dalších pět songů, všechny jsou na YouTube.
  • The Alchemist - This Thing Of Ours (ALC)
    Daniel Alan Maman aka The Alchemist se po březnovém společném albu s Armandem Hammerem hlásí o slovo pouze pod svým jménem, ovšem rozhodně ne sám. Čtveřici skladeb na EP "This Thing Of Ours", které zde prezentuje i v instrumentální verzi, nahrál společně s kolegy jako Boldy James, Navy Blue, Sideshow, Pink Siifu, Maxo či Earl Sweatshirt. Prezentuje je na YouTube.
  • Enhypen - Border : Carnival (Belift)
    Pokud nebudeme počítat "Intro" a "Outro", pak jihokorejský boyband Enhypen pro své druhé EP "Border : Carnival" připravil celkem čtyři skladby. Poslouchat je můžete na jejich YouTube.
  • Itzy - Guess Who (JYP)
    Zahanbit se nedají ani jejich krajanky ze skupiny Itzy, jejíž hlavní postavou je Yuna. V případě jejich ípíčka "Guess Who" se příznivci k-popu mohou těšit na šestici plnohodnotných songů. Dámy je servírují na YouTube.

Dále stojí za pozornost:
Moodoïd - PrimaDonna Vol. 1: francouzský psychedelický rockbandcamp
Evvan - Home: indiefolkový debut newyorské písničkářkybandcamp
The Toxic Avenger - Shifted: francouzský DJ znovu v akcibandcamp


Matt Sweeney & Bonnie 'Prince' Billy - Superwolves (Drag City)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: klasický rock / roots rock

Matt Sweeney & Bonnie 'Prince' Billy - Superwolves
Americký kytarista, zpěvák a člen Skunk, Chavez a Zwan Matt Sweeney a Bonnie 'Prince' Billy natočili v roce 2005 album "Superwolf", na nějž navázali ještě o šest let později dvojsinglem "Must Be Blind/Life In Muscle". Jak už napovídá název "Superwolves", tentokrát se rozhodli pokračovat naplno. Pro svoji druhou společnou desku připravili celkem dvanáct vlastních nových písní, které doplnili irským tradicionálem "I Am A Youth That's Inclined To Ramble" a "There A Must Be Someone" od The Gosdin Brothers. Výsledek uslyšíte na jejich bandcampu.


Dawn Richard - Second Line (Merge Records)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: r'n'b / electronica / pop

Dawn Richard - Second Line
Dawn Richard má řadu profesí - střídá roli zpěvačky, skladatelky, herečky, tanečnice, modelky i animátorky. Poprvé na sebe upozornila už v roce 2004 v reality show Making The Band 3, po které se stala členkou a jednou z hlavních postav úspěšného girlbandu Danity Kane, ovšem velmi záhy se začala prezentovat i jako sólová hudebnice, která kombinuje r'n'b s elektronikou. V tomto stylu pojala i své šesté album "Second Line" a celkem šestnáct skladeb, z nichž si většinu napsala a produkovala sama. V menší části si nechala vypomoct od méně známého hudebníka, který si říká Ila Orbis, a v úvodní skladbě jí vypomohl rapový producent Joe Beats. S hudebnicí, která si občas říká i DΔWN, se seznámíte na jejím YouTube.


Kučka - Wrestling (Luckyme)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: synth pop / electro pop / experimentální pop

Kučka - Wrestling
Ačkoli se Laura Jane Lowther narodila v anglickém Liverpoolu a dlouhodobě žije v australském Perthu, jako svůj pseudonym používá srbochorvatský výraz pro děvku Kučka. Do této doby jsme ji znali díky spoluprací s interprety jako Flume, Vince Staples či ASAP Rocky, ovšem nyní je tu konečně s debutovým albem "Wrestling". V celkem dvanácti skladbách naplno rozjíždí svoje experimentování s popem, elektronikou a syntetizátory. Jak jí to jde, zjistíte prostřednictvím jejího bandcampu.


Pet Shop Boys - Discovery (Live In Rio) (Warner Music)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: synth pop / new wave

Pet Shop Boys - Discovery (Live In Rio)
Stejně jako řada dalších hudebníků i Pet Shop Boys znovu odkládají své turné. Aby svým fanouškům přece jen přiblížili živé hraní, rozhodli se po letech znovu vydat záznam koncertu v Riu z roku 1994. Živák "Discovery (Live In Rio)" původně vyšel na VHS o rok později a nyní se k fanouškům dostane na DVD a 2CD. Jak už letopočet napovídá, duo zastihl v jeho patrně nejúspěšnějším období po vydání multiplatinového alba "Very". Neil Tennant a Chris Lowe v brazilském velkoměstě vystoupili se čtyřmi tanečníky, vokalistkou Katie Kissoon a dvojicí perkusistů. Vedle vlastních písní zde zahráli také vlastní verzi "Girls And Boys" od Blur. Atmosféru večera připomene video na jejich YouTube.


Róisín Murphy - Crooked Machine (Warner Music)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: taneční hudba / klubová scéna

Róisín Murphy - Crooked Machine
V říjnu loňského roku vydala Róisín Murphy album "Róisín Machine", k němuž nyní nechala přichystat jeho remixovou podobu. Dostal ji na starost jediný hudebník, její dlouholetý spolupracovník Crooked Man, jinak známý také jako DJ Parrot či Richard Barratt. Podílel se už na standardní verzi alba, z jehož deseti skladeb nyní udělal devět. Jak je přetvořil, zjistíte na YouTube kanálu zpěvačky.


Dionysos - Time Machine Expierience (Sony Music)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: pop art / experimental / avantgarda

Dionysos - Time Machine Expierience
Dionysos je hudební skupina založená v roce 1993 ve Valence v Drôme. Její hudební styl je tak neuchopitelný a žánrově neohraničený, že je velmi těžké specifikovat, co vlastně tito Francouzi, zpívající ve své mateřštině a angličtině, hrají. Surrealistické kompozice mají mnohdy nesmyslné texty a nezapřou silné nehudební vlivy od Tima Burtona a Roalda Dahla."Time Machine Expierience" je záznam nedávného online přenosu jejich vystoupení, během kterého muzikanti oživili a rozšířili některé ze starších skladeb. O tom, že od svého posledního počinu z roku 2016 neztratili nic ze své nekonformnosti, se můžete přesvědčit na jejich YouTube profilu.


Marilyn McCoo & Billy Davis Jr. - Blackbird: Lennon-McCartney Icons (Warner Music)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: r'n'b / soul

Marilyn McCoo & Billy Davis Jr. - Blackbird - Lennon-McCartney Icons
Zakládající členové a zpěváci The 5th Dimension Marilyn McCoo & Billy Davis Jr. vydávají po třech dekádách svoji první velkou sólovou desku. Vzdávají jí hold autorské dvojici Lennon-McCartney - jde totiž o kolekci písní legendárních The Beatles v jejich podání. Ikonické songy oblékli do soulového kabátu okořeněného rhythm & blues, který dle jejich slov zdůrazňuje po bouřlivých, tragických zkušenostech a ztracených životech nekonečný boj za lidská práva a rovnost. Jak znějí Brouci v jejich podání, si můžete poslechnout na YouTube profilu dua.


Mick Fleetwood And Friends - Celebrate The Music Of Peter Green And The Early Years Of Fleetwood Mac (Warner Music)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Mick Fleetwood And Friends - Celebrate The Music Of Peter Green And The Early Years Of Fleetwood Mac
Legendární bubeník Mick Fleetwood uspořádal jedinečnou akci na počest počátků skupiny Fleetwood Mac a jejího zakladatele Petera Greena. Pro koncert, který se konal loni 25. února v Londýnském Palladiu, získal coby hosty doslova extraligu světových muzikantů. Na jednom podiu si spolu zahráli například Neil Finn (Crowded House), Noel Gallagher (Oasis), Billy Gibbons (ZZ Top), David Gilmour (Pink Floyd), Kirk Hammett (Metallica), John Mayall (Blues Breakers), Christine McVie (Fleetwood Mac), Jeremy Spencer (Fleetwood Mac), Pete Townshend (The Who), Steven Tyler (Aerosmith) či Bill Wyman (The Rolling Stones). Záznam s názvem "Celebrate The Music Of Peter Green And The Early Years Of Fleetwood Mac" se dostává k posluchačům jako kolekce dvou CD a Blu-ray disk. To vše společně s dvacetistránkovou knihou s fotografiemi z koncertu a zkoušek. Ukázky z této výjimečné akce jsou k dispozici na Mickově YouTube.


Teenage Fanclub - Endless Arcade
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní rock

Teenage Fanclub - Endless Arcade
"Endless Arcade" tak se jmenuje nová deska skotských alternativců Teenage Fanclub, jejíž vydání bylo kvůli epidemické situaci přeloženo z října loňského roku. Jedná se o první nahrávku od odchodu spoluzakladatele Gerarda Love a zároveň o uvedení nového člena Eurose Childa (Gorky's Zygotic Mynci). Vydání dvanáctiskladbové kolekce předznamenal už v únoru 2019 singl "Everything Is Falling Apart", následovaly kousky "Home", "I’m More Inclined" a letos v březnu ještě "The Sun Won't Shine On Me". Ukázky najdete na YouTube profilu formace.


Evile - Hell Unleashed
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: thrash metal

Evile - Hell Unleashed
Máte rádi thrash metal? Pak si nenechte ujít novinku Britů Evie. Jejich v pořadí pátá studiovka dostala název "Hell Unleashed" a jde o první plnohodnotnou nahrávku kapely vydanou od roku 2013, kdy muzikanti představili dílo "Skull". Vůbec poprvé navíc uslyšíte Adama Smitha, který nahradil původního zpěváka a kytaristu Matta Drakea. Vokálně přispěl také kytarista Ol Drake. Některé z devíti nových skladeb najdete k poslechu na bandcampu.


V krátkosti

  • Ashley Monroe - Rosegold (Thirty Tigers)
    Americká zpěvačka, která je známá netradičním pojetím country a také coby členka prominentního tria Pistol Annies, se rozhodla splnit si svůj sen: opustila countryovou škatulku a s desítkou skladeb se pustila směrem k r'n'b a synth popu. Jak jí změna stylu prospěla, zjistíte na YouTube.
  • Shelly FKA DRAM - Shelly FKA DRAM (Warner)
    Po poměrně dlouhých pěti letech od debutu "Big Baby DRAM" se hlásí o slovo americký hudebník, zpěvák a rapper. K natočení deseti písní si na pomoc přizval i Summer Walker, H.E.R., Watt a svůj vokál připojila i Erykah Badu. Mix soulu a rapu sdílí na svém bandcampu.
  • I Am Planet - Záznamy ticha (Deadred/Starcastic)
    Po třech letech se vrací slovenský neoklasický skladatel a hudebník Patrik Korinok s osmi novými kusy, na nichž se vedle něho samotného podíleli také houslista Martin Lipták, violista Radovan Milan, violoncellistka Milena Hrušovská a bubeník Stanislav Geci. Do ticha se můžete pustit na hudebníkově bandcampu.
  • Yello - Yello 40 Years (Universal)
    Švýcarské uskupení vloni oslavilo čtyřicet let od vydání svého prvního alba a letos se toto výročí rozhodlo připomenout reprezentativní kompilací jednačtyřiceti skladeb, která vychází na 2CD a 2LP nebo také jako earbook o čtyřech discích. Jejich obsah můžete studovat na speciálním webu.
  • Yelawolf - Mud Mouth (Slumerican)
    Už to skoro vypadá, že nebude týden, kdy by něco nevydal americký rapper vlastním jménem Michael Wayne Atha. Tentokrát je to ovšem sólo. Čtrnáct tracků produkoval převážně Jim Jonsin. Uslyšíte je na jeho YouTube.
  • Guided By Voices - Earth Man Blues
    Americká indierocková formace v čele s Robertem Pollardem dokázala na svém albu do necelých osmatřiceti minut vmáčknout celkem patnáct skladeb. Jak se muzikantům tento husarský kousek povedl, zjistíte například na jejich bandcampu.
  • Emma Stevens - Light Year (Mascot)
    Aby těch zpěvaček nebylo náhodou málo, je tu anglická písničkářka, která na sebe upozornila perlivým folk popem, jenž jí vynesl spolupráci s Passengerem, Jennem Bosticem nebo popularitu v Číně. Jak zjistíte na jejím YouTube kanálu, pro své čtvrté album nahrála dvanáct chytlavých songů.
  • Tetrarch - Unstable (Napalm Records)
    Svoji druhou desku, první pro major label Napalm Records, vydává nu-metalová parta z Atlanty. K fanouškům hutných riffů vysílá desítku skladeb ve vlastní produkci. První z nich uslyšíte na YouTube kanálu vydavatelství.
  • Myd - Born A Loser (Ed Banger)
    Francouzský hudebník a člen Club Cheval vydal své první sólové EP v roce 2011 a od té doby přidal další čtyři. Nyní se ovšem rozhodl jít do toho naplno: nachystal plnohodnotný debut se čtrnáctkou skladeb, v nichž mu zahostovali Juan Wauters, Mac DeMarco a Bakar. Jeho nu-disco vychutnávejte například na bandcampu.
  • Growing - Diptych (Silver Current)
    Jak už tak trochu napovídá název alba, tentokrát si americké trio kombinující drone, ambient a noise vystačilo pouze s dvojicí skladeb. Jejich fanoušci ale nemusejí mít obavu - jak zjistí třeba na bandcampu formace, pánové se v nich rozmáchli na ploše více než čtyřiceti minut.
  • Adrian Crowley - The Watchful Eye Of The Stars (Chemikal Underground)
    Irský písničkář, jehož styl se pohybuje někde na pomezí Nicka Cavea a Tima Buckleyho, se připomene po čtyřech letech od předchůdce "Dark Eyed Messenger". Desítku písniček tentokrát produkoval spolupracovník PJ Harvey John Parish. Jak se to na desce podepsalo, uslyšíte na Crowleyho bandcampu.
  • Leon Vynehall - Rare, Forever (Ninja Tune)
    Máte-li rádi house, deep house a temné downtempo, pak by vám rozhodně neměla uniknout druhá řadovka britského DJe s celkem deseti skladbami. Jak zjistíte na jeho bandcampu, tentokrát se pustil i do experimentální elektronické hudby a ambientu.
  • Amy Speace With The Orphan Brigade - There Used To Be Horses Here (Proper Music)
    Naopak pro milovníky akustické hudby, folku a americany je tu společné album americké písničkářky srovnávané s Lucindou Williams a tříčlenné formace aktuálně působící v Nashvillu. Výsledkem jejich spolupráce je jedenáct songů. Ukázky nahrála Speace na své YouTube.
  • Innov Gnawa - Lila (Daptone)
    Díky spolupráci s Bonobo si původem marocká skupina vysloužila nominaci na Grammy a také velký respekt na hudební scéně. Nyní se jej pokusí potvrdit novým albem. V šesti skladbách se mísí world music, jazz a afrobeat. Ke slyšení jsou na jejich bandcampu.

Dále stojí za pozornost:
Rosie Tucker - Sucker Supreme: indierocková písničkářka z L.A. bandcamp.
Cadence Weapon - Parallel World:alternativní rapYouTube
Bowerbirds - Becalmyounglovers: návrat indiefolkařů ze Severní Karoliny po devíti letechbandcamp
Joseph Shabason - The Fellowship: experimentální ambient jazz amerického saxofonistybandcamp
Paper Beat Scissors - La Mitad: chamber pop z Kanadybandcamp
Ruby Bones - Laser Tooth Tiger: druhá studiovka rockerů z New Jerseybandcamp


Dále vychází:

Alchemia - Inception
Angel Bat Dawid, Hanne De Backer, Signe Emmeluth - Angel Bat Dawid, Hanne De Backer, Signe Emmeluth
Annie Oakley - Second Day Of Spring
Arched Fire - Remote Control
As We Suffer - The Fallen Pillars
Augustin Fievet - Lens Fare For The Dead Astronaut
Bedroom - Stray
Ben Seretan - Cicada Waves
Bewitcher - Cursed By Thy Kingdom (Mystic Production)
Bhi Bhiman - Substitute Preacher 2
Big Mother Gig - Gusto
Bloody Hell - The Bloodening
Boy In Space - Frontyard
Broken Links - Cinflict::states
Cake Pop - Cake Pop 2
Carsie Blanton - Love & Rage
Croatian Amor & Varg?™ - Body Of Content
Crumb - Ice Melt
Daniel Aged - You Are Protected By Silent Love
Dark Tea - Dark Tea
Demons - Privation
Domkraft - Seeds
Doug Hoekstra - The Day Deserved
Dree Leer - Throw Hands
Dye Crap - Dye Crap
Ego Kill Talent - The Dance Between Extremes (Deluxe Edition) (Warner Music)
Electromancy - Robot Black Metal
Elsa Hewitt - Lupa
Erin Fox - Fuzzy Logic
Ewig Frost - Ain’t No Saint
Far Lands (Feat. Members Of The Rosebuds And Ganygs) - There Be Monsters
From The Abyss - Chaos Supremacy
Glaare - Your Hellbound Heart
Global Dan - Go Global
Glüme - The Internet
Graduation Speech - Private Anxieties
Grave Flowers Bongo Band - Strength Of Spring
Guilty Garden - Met You Again
Hadda Be - Another Life
Hammerhedd - Grand Currents
Indolore - After The Rain
Inki - Quite The Situation
Ishi Vu - La Luz
J. Period - Story To Tell (Chapter One)
Jesse Walton - Pages
Joe Kaplow - Sending Money And Stems
John McRis - Ark
Jon Anderson (Of Yes) - Animation (Expanded Edition)
Juan Wauters - Real Life Situations
Knomad Spock - Winter Of Discontent
Kohsuke Mine - First
Kristian North - Passion Play
Lil Eazzyy - Rookie Of The Year
Los Retros - Looking Back
Lost At Sea - Motion Sickness
Luwten - Draft
Misfire - Sympathy For The Ignorant
Moderate Rebels - If You See Something That Doesn’t Look Right
Morray - Street Sermons
Nathan Micay - Industry (Original Television Soundtrack)
New Madrid - New Madrid
Newspoke - Knocking On The Door Of Daylight
Ninkharsag - The Dread March Of Solemn Gods
Off The Cross - Enjoy It While It Lasts
Oogie - Somehow It Makes Sense
Order Of The Wolf And Pessimista - Split
Paul Jacobs (Of Pottery) - Pink Dogs On The Green Grass
Pierce Freelon - Black To The Future
Ren Marabou - Valhalla Waits
Rituals Of The Dead Hand - With Hoof And Horn
Rochelle Jordan - Play With The Changes
Rural Tapes - Rural Tapes
Různí - Big Beat Line 1965-1968 (Supraphon)
Různí - Greatest Ever Decade - 70s (Warner Music)
Různí - Changüí
Sandra Bullet - Somewhere In The Crowd
Sarah Louise - Earth Bow
SDI - Mistreated (Reissue)
Silent Verdict - Condemned
Slice Of Sorrow - Egothrone
Sluk - Ornamenty (Forza)
Snail - Fractal Altar
Solemn Echoes - Into The Depths Of Sorrow
Steve Von Till (Of Neurosis) - A Deep Voiceless Wilderness
Steve Von Till (Of Neurosis) - Harvestman: 23 Untitled Poems
Tōth (Rubblebucket’s Alex Toth) - You And Me And Everything
Telex - This Is Telex
Temtris - Ritual Warfare
The Coral - Coral Island
The Shootouts - Bullseye
The Undertaking! - Funeral Psalm
Tigers Of Youth - So Bright For So Long
Tobias Meinhart - The Painter
Trauma - Acrimony
Tristan Welch - Temporary Preservation
Unknowndivide - Existence
Vacation Manor - Vacation Manor
Vincent Herring - Preaching To The Choir
Vreid - Wild North West
Wake Island - Born To Leave
Warish (Feat. Riley Hawk) - Next To Pay
Will Graefe - Marine Life
Wrd (Robert Walter, Eddie Roberts, Adam Deitch) - The Hit
Yellowtooth - The Burning Illusion
Zane Carney Quartet - Alter Ego

Vychází na vinylu:
Adrian Crowley - The Watchful Eye Of The Stars
Amy Shark - Cry Forever
Beachy Head - Beachy Head
Bewitcher - Cursed By Thy Kingdom (Mystic Production)
Birdy - Young Heart (Warner Music)
Bobby Womack - The Poet (Universal)
Bobby Womack - The Poet 2 (Universal)
Camila Cabello - Romance (Sony Music)
Croatian Amor & Varg?™ - Body Of Content
Crumb - Ice Melt
Dawn Richard - Second Line: An Electro Revival
Dionysos - Time Machine Expierience (Sony Music)
Domkraft - Seeds
Dropkick Murphys - Turn Up That Dial
Ego Kill Talent - The Dance Between Extremes (Deluxe Edition) (Warner Music)
Evile - Hell Unleashed
Fall Out Boy - Take This To Your Grave (Warner Music)
Fuel - Something Like Human
Gojira - Fortitude (Warner Music)
Grave Flowers Bongo Band - Strength Of Spring
Growing - Diptych
Guided By Voices - Earth Man Blues
Hadda Be - Another Life
Helena Vondráčková - Tvrdohlavá (Warner Music)
Chester Thompson - Powerhouse
Joseph Shabason - The Fellowship
Julia Stone - Sixty Summers (Warner Music)
Kenny Rogers - 21 Number Ones (Universal)
Leon Vynehall - Rare, Forever
Lisa Gerrard & Jules Maxwell - Burn (Warner Music)
Manchester Orchestra - The Million Masks Of God (Universal)
Marianne Faithfull - She Walks In Beauty (With Warren Ellis) (Warner Music)
Mastodon - Medium Rarities (Warner Music)
Metronomy - The English Riviera (Universal)
Mick Fleetwood And Friends - Celebrate The Music Of Peter Green And The Early Years Of Fleetwood Mac (Warner Music)
Michal David - Moje Zapomenuté Ploužáky (Warner Music)
Moderate Rebels - If You See Something That Doesn’T Look Right
Myd - Born A Loser
Ninkharsag - The Dread March Of Solemn Gods
Pain Of Salvation - Be (Mystic Production)
Pink Floyd - Live In Knebworth 1990 (Warner Music)
Rangers - The Rangers (Supraphon)
Rosie Tucker - Sucker Supreme
Royal Blood - Typhoons (Warner Music)
Shinedown - Amaryllis (Warner Music)
Shinedown - Attention Attention (Warner Music)
Shinedown - Leave A Whisper (Warner Music)
Shinedown - Sound Of Madness (Warner Music)
Shinedown - Us And Them (Warner Music)
Steve Von Till (Of Neurosis) - A Deep Voiceless Wilderness
Steve Von Till (Of Neurosis) - Harvestman: 23 Untitled Poems
Telex - This Is Telex
The Shootouts - Bullseye
VoIvod - The Outer Limits
Warish (Feat. Riley Hawk) - Next To Pay
WRD (Robert Walter, Eddie Roberts, Adam Deitch) - The Hit
Yello - Yello 40 Years (Universal)

EP:
Action/Adventure - Pulling Focus
Andrea Viscardi - Phono
Another Dead Hero - Controlled Feedback
Arts Fishing Club - The Show
Aster Rhys - Mæta
Before We Fall - Before We Fall
Clyde - Rally Finish
Disillusionist - Love & Anxiety
Dream Prescription - Wavelength
Eades - Abstract Education
Enumclaw - Jimbo Demos
Fresh - The Summer I Got Good At Guitar
Goregäng - Long Live The Grime
Ivress - Vertige
Kulick - Sitting In A Quiet Coffeehouse
Laufey - Typical Of Me
Mammoth Storm - Rites Of Ascension (Vinyl Reissue)
Max Leone - Malleable
Moshimoshi - Moshimoshi I
Shrimpnose & Joe Nora - Between Dunes
Stalled - Blank Conduct
Steinsdotter - Blood Eagle
Tyson - Pisces Problems

Reedice:
Bobby Womack - The Poet (Universal)
Bobby Womack - The Poet 2 (Universal)
Jana Koubková a Clarinet Factory - Tenerife Blues (Supraphon)
Pain Of Salvation - BE (Sony Music)
Pink Floyd - Live In Knebworth 1990 (Warner Music)
Rangers - The Rangers (+ Bonusy) (Supraphon)
The Jacksons - 2300 Jackson Street (Expanded Digital Edition)
The Jacksons - Triumph (Expanded Digital Edition)
The Jacksons - Victory (Expanded Digital Edition)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY