Nils Frahm nečekaně vydal album "Graz"

01.04.2021 18:09 - Dan Hájek | foto: Martin Chochola / musicserver.cz

Letošní Piano Day je již minulostí. Jeho zakladatel Nils Frahm v průběhu tohoto virtuálního festivalu přímo nevystupoval, ale na pondělí 29. března, tedy na den, kdy se akce konala, si přece jen nachystal jedno překvapení pro své příznivce. Vydal svou novou desku "Graz".

Historie devítitrackové kolekce klavírních kompozic však odhaluje, že se nejedná až tak o úplnou novinku. Vznikla ještě předtím, než rodák z Hamburku začal spolupracovat s londýnským vydavatelstvím Erased Tapes, kde v roce 2009 debutoval s "The Bells". Někdy v té době měla nahrávka také vyjít, k tomu však nakonec nedošlo. Jedinými publikovanými skladbami se posléze stala dvojice "Hammers" a "Went Missing", kdy se v přepracovaných aranžmá dostaly na osm let starý živák "Spaces". Album "Graz" před časem uvedly kusy "O I End" a "About Coming and Leaving" - oba fungovaly coby hudební pozvánky na zmíněný Piano Day 2021.

Deska je tak Nilsovým návratem kamsi na počátek jeho hudební pouti. Sám autor vzpomíná, že tehdy hrál na klavír zcela jiným způsobem a že se za poslední roky výrazně posunul ve své technice, práci s klaviaturou i v chápání samotného zvuku tohoto nástroje. Dodává, že dnes by tyto klavírní miniatury nedokázal zahrát naživo ve stejné formě, že by je vlastně musel nějakým způsobem spíše zreplikovat. Přesto mu prý jeho přátelé často opakovali, že by tato raná podobenství své tvorby měl vydat. Digitálně se tak tedy již stalo (poslouchat můžete níže), fyzicky (na cédéčku a vinylu) bude "Graz" k mání v pátek 21. května.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY