Zaslouží si Chevelle pokračovat? Album "NIRATIAS" odpovídá: Ano

12.03.2021 08:30 - Ondřej Hricko | foto: Chevelle

Bude deska "NIRATIAS" rockerů Chevelle jejich poslední? Otázka, která po prohlášení Petea Loefflera trápí většinu fanoušků. Lídr formace se totiž nechal slyšet, že ho dlouhodobě trápí autorský blok, a fanoušci mají proto rozhodnout, zda je novinka natolik kvalitní, že si zaslouží nástupce.
8/10

Chevelle - NIRATIAS

Skladby: Verruckt, So Long, Mother Earth, Mars Simula, Sleep the Deep, Self Destructor, Pistol Star (Gravity Heals), Vvurmhole, Peach, Test Test...Enough, Endlessly, Remember When, Ghost and Razor, Lost in Digital Woods
Vydáno: 5.3.2021
Celkový čas: 50:36
Vydavatel: Epic Records
Pod tajuplným názvem deváté řadovky americké party Chevelle se skrývá prohlášení: "Nic není skutečné a tohle je pouze simulace / Nothing is real and this is a simulation." Album čerpá ze sci-fi tematiky, prolnuté s paranoiou "Matrixu" a současným stavem společnosti. Zpěvák Pete Loeffler je také velkým obdivovatelem vizionářů, zejména Elona Muska a jeho plánu cesty na Mars. "NIRATIAS" tak dýchá odkazy na cestování vesmírem.

Hudebně se Chevelle, které aktuálně tvoří již jen bratři Sam a Peter Loefflerovi, nikdy od zavedeného zvuku příliš neodkláněli. Ani tentokrát žádná výrazná progrese nenastává, ale oproti předchozímu počinu "The North Corridor" z roku 2016 vsadili na výraznější melodie. Nikoliv však na úkor mocných kytarových riffů, které stále tvoří základ jejich tvorby.

Jako tenká nitka se jednotlivými skladbami táhnou vztek a agrese, ventilované prostřednictvím Peteova zpěvu. Jako třeba v "Pistol Star (Gravity Heals)", která začíná zcela nenápadně těžkou rytmikou, v závěru se však vokální linka utrhne v zuřivý křik ve stylu Mikea Pattona.

Silnou skladbou je "Mars Simula". Zdobí ji zkreslená baskytara a typicky divoká vokální linka. Je to skvělý kus a jeden z vrcholů kolekce. Charakteristický styl Chevelle nese zejména první singl "Self Destructor", který možná nezujme okamžitě, ale postupem času se se svými těkavými riffy umí dostat pod kůži.

Velmi povedené jsou také instrumentální vsuvky - skupina jimi novinku doslova prošpikovala. Zdatně navozují onu vesmírnou atmosféru a neomrzí ani po vícero posleších, jak někdy u podobných koncepčních počinů bývá zvykem. Dobrou práci odvedl rovněž producent Joe Barresi, jenž s kapelou spolupracoval už na předchozích řadovkách a prsty má i v nahrávkách Melvins, Apocalypticy, Parkway Drive, Avenged Sevenfold či Queens Of The Stone Age. Jsa zdatným studiovým inženýrem, dokázal vytvořit skutečně impozantní zvuk. Velký podíl na kvalitě posledních desek Chevelle má právě on.

Velmi sympaticky vyznívá celý ten vesmírně objevitelský koncept alba. Navíc ta zloba, která z něj sálá, je až nebývale všudypřítomná a v posluchači vzbuzuje jistou dávku nervozity. V tom je "NIRATIAS" dílo ohromně autentické a přesvědčivé. To budované znepokojení je téměř hmatatelné. Chevelle odvedli dobrou práci a nám nezbývá než věřit, že tohle ještě zdaleka není jejich konec.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY