Zemřel Jan Vodňanský

11.03.2021 08:55 - Hana Bukáčková | foto: Tomáš Vodňanský

Ve středu 10. března zemřel ve věku 79 let Jan Vodňanský. O jeho smrti informoval syn Tomáš na sociální síti: "Táta včera zemřel na covid, pozitivní test vyšel v den očkování, které už nemohl dostat, pak to bylo celý děsně rychlý. Tak možná si už kdesi s Petrem Skoumalem dávají po letech 'Maršály'. Ty vlny laskavé radosti a humoru tu budou chybět."

Jana Vodňanského si pamatujeme především jako polovinu autorského dua s Petrem Skoumalem. Byl básník, spisovatel, herec, písničkář, překladatel a lidový filosof. Jeho texty byly otiskem osobitého absurdního a intelektuálního humoru. Mnohým vešel v paměť díky tvorbě pro děti. Na jeho písničkách vyrostlo několik generací. Jeho tvorba zahrnuje rozhlasové a televizní pohádky, verše a zpěvné texty pro děti, je také autorem divadelních her a muzikálových libret a her pro děti a mládež. Byl obdařen zcela originálním druhem osobitého intelektuálního humoru. Jeho texty pro dospělé by se daly charakterizovat jako jazykové hříčky.

V šedesátých letech začal publikoval své texty. Ve stejné době se seznámil s hudebníkem Skoumalem, se kterým vytvořil celoživotní uměleckou dvojici. Prvním společným vystoupením byl pořad "Secese - Recese aneb Dvakrát dva". Vrcholem jejich tvorby byla jejich tři společná autorská představení v Činoherním klubu s Táňou Fischerovou a Miloslavem Štibichem na přelomu 60. a 70. let ("S úsměvem idiota", "S úsměvem Donkichota" a "Hurá na Bastilu"). V osmdesátých letech dostali stopku ve veřejné činnosti. K obnově spolupráce došlo po pádu komunismu.

Vodňanský se nebál vyjádřit svůj názor k aktuálním politickým tématům. Od devadesátých let pořádal besedy s protidrogovou tematikou, proti kyberšikaně, rizikám sexu, kde pásma s odborníky vyplňoval písněmi na danou problematiku. Působil také jako vysokoškolský pedagog. Překládal knihy literatury faktu z angličtiny.

Upřímnou soustrast a díky, pane Vodňanský, za vaši milou a osobitou tvorbu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY