Jay-Z prodal svůj většinový podíl v Tidalu

10.03.2021 12:14 - Kateřina Drgová | foto: Kevin Mazur / Getty Images

Rapper Jay-Z koncem minulého týdne prodal svůj většinový podíl ve streamovací službě Tidal. Za 297 milionů dolarů jej odkoupila společnost Square.

Generálním ředitelem této firmy je Jack Dorsey (mimo jiné spoluzakladatel sociální sítě Twitter). Dalšími spoluvlastníky zůstávají akcionáři z řad umělců, mezi které patří například Nicki Minaj, Lil Wayne, Rihanna nebo Kanye West.

Samotný Jay-Z se zároveň přesune do představenstva Square. "Tidal zůstává platformou, která podporuje umělce v každém okamžiku jejich kariéry. S Dorseym jsme intenzivně řešili její budoucnost a já jsem z naší spolupráce nadšený," pochvaloval si.

Předplacená hudební streamovací služba Tidal se objevila na trhu v roce 2014. O rok později ji odkoupil právě Shawn Corey Carter. V průběhu dalších let se Tidal společně se Spotify nebo Apple Music zařadil mezi nejpoužívanější platformy na přehrávání hudby. Nabízí pouze předplacené členství (cena začíná na 149 korunách za měsíc). Na rozdíl od alternativ Tidal sází na vysokou zvukovou kvalitu skladeb. Zatímco v ostatních službách se typicky setkáme s maximální kvalitou streamu ve ztrátových formátech 320 kb/s, Tidal nabízí formát FLAC v CD kvalitě (44,1 kHz / 16 bit) a také vybrané nahrávky v Master kvalitě, využívající kompresi MQA, jejíž kvalita ovšem může dosahovat až 96 kHz / 24 bit. Jedinou další službou podobného typu je Qobuz, který ovšem není v České republice dostupný, a před několika týdny ohlásila svůj HiFi program také společnost Spotify.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY