valašský western - musicserver.cz">

Klip "Duby" Černého čaje připomíná zamrzlý valašský western

28.02.2021 15:59 - Jiří V. Matýsek | foto: Černý čaj

Převelice podařené druhé album folk-rockové formace Černý čaj "Čára", které vyšlo vloni na začátku prosince, patřilo k tomu nejkvalitnějšímu, co malé kapely v divném roce 2020 vyprodukovaly. "V hudbě Černého čaje dýchá jakási melancholie onoho zvláštně příjemného, poklidného podzimního druhu. Dost se podobá tomu, co jako neustále přítomný spodní proud zaznívá u jesenických Priessnitz nebo v básnickém, na slovo přesném písničkářství Petra Kalandry," charakterizovali jsme nahrávku tehdy v recenzi.

Nyní se formace připomíná videoklipem ke skladbě "Duby". Natočil jej Jakub Čermák alias Cermaque, výrazné jméno domácího písničkářství. Snímek zasazený do zimní krajiny Beskyd má v sobě nádech jakéhosi valašského westernu, v němž hraje svou roli sekera ve sněhu, frontman kapely Martin Susedík osaměle bloudící zmrzlou přírodou i tajuplná mlha. Tyto scény se prolínají se záběry ze studia.

"S Jakubem Čermákem se známe už dlouho," vzpomíná zpěvák a dodává: "Miluje Valašskoklobucko a je tam vítaný. Právě z poslední víkendové návštěvy vznikl tento videoklip. Zavolal jsem mu v úterý, jestli může, a v pátek přijel. Místa jsem měl vytipovaná, on měl vizi se sekyrou..."

Čermák jeho slova doplňuje: "Klip jsme natočili v rychlém intenzivním sledu během letošního prvního lednového víkendu. Vše se smluvilo narychlo a na poslední chvíli, dojel jsem s kamerkou v pátek do zkušebny ve Fryštáku, v sobotu jsme trajdali kolem Valašských Klobuk s lahví slivovice a v neděli jsem zase seděl ve vlaku se spoustou vzpomínek a ještě větší spoustou záběrů na SD kartě, ze kterých jsem pak v únoru v různých pracovně-rodičovských mezičasech ulátal video."

Výsledek má v sobě syrovost, vyzařuje z něj niterná spjatost s přírodou. Obrazy se s hudbou, která pluje od klidu k intenzitě, výborně doplňují a celé je to velmi povedené.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY