Hudební ceny Vinyla za rok 2020 znají vítěze: zabodovali 58G nebo Tábor

25.02.2021 11:08 - Hana Bukáčková | foto: Libor Galia

Vítězové jubilejního desátého ročníku Hudebních cen Vinyla jsou známí. Šestadvacetičlenná porota je odtajnila během slavnostního večera, který se konal ve středu 24. února v pražském Lucerna Music Baru (ze známých příčin bez diváků).

Za Desku roku kritici zvolili aktuální album "Liebe" kvarteta Tábor. Objevem roku je rapové trio 58G Tomáše Kučery alias TK27, Počinem roku jsou aktivity labelu Divnosti. A poprvé byli oceněni také mladí hudební publicisté do 27 let. Nově udělovanou cenu Jany Apačky Grygarové za publicistiku získali hned dva autoři: Aneta Martínková a Radim Lisa.

Tábor
© Libor Galia
Večer probíhal v komorním duchu pouze za přítomnosti nominovaných. V jeho úvodu organizátoři představili přebal ceny (vinylu) pro aktuální ročník. Pestrého vizuálu se zhostila Viktorie Langer a dle jejích slov toto dílo představuje pocity, které má v souvislosti s koncerty. Tradiční limitovaná stokusová série LP desky obsahuje po jedné skladbě od všech nominovaných, shrnuje podstatné počiny tuzemské scény a zároveň slouží jako ocenění pro vítěze ve všech kategoriích.

Ceremoniál proložila série tří živých vystoupení z řad nominovaných objevů. První se na scéně objevil projekt kytaristy Tomáše Kopáčka - trojčlenná formace Black Tar Jesus nás vrátila v čase do zlatých kytarově laděných šedesátek. Jako druhou všichni pozorně sledovali a především poslouchali Amelii Sibu, která přítomné zavedla do niterného světa melancholie. O energickou složku se pak postarali vítězové 58G se svým svižným rapem a neotřelou pódiovou prezentací. Závěrečnou tečku zapsal jedním songem Člověk krve.

Tomáš Tkáč (Divnosti)
© Libor Galia
Závěrem dovolte osobní vsuvku: Měla jsem tu čest zúčastnit se akce naživo. Po dlouhých pěti měsících jsem se vrátila do Lucerna Music Baru, kde jsem tehdy byla na posledním koncertu loňské uplakané sezóny, vstříc ještě horší klubové sezóně. Byla jsem ráda, že se ceremoniál mohl uskutečnit, aniž by zbytečně provokoval média. Na jednu stranu je mi líto, že širší veřejnost jej mohla sledovat pouze prostřednictvím online přenosu, protože jubilejní ročník jistě vybízel k velkolepějším oslavám. O to větší mám ale radost, že se akce vůbec uskutečnila. Zástupci poroty ocenili, že loňský rok byl pro alternativní scénu přínosný, protože interpreti tak dostali více času dokončit své rozdělané projekty a ukázali, že zde máme spoustu pozoruhodných muzikantů napříč žánry.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY