Inspirováno smrtí. Přesto je album "Death by Rock and Roll" od The Pretty Reckless nádherné

04.03.2021 08:05 - Ondřej Hricko | foto: The Pretty Reckless

The Pretty Reckless se za dvanáct let svého působení dokázali vyšvihnout mezi pilíře moderního rocku, zejména pak doma v USA. Popularitu si ale vydobyli také v Evropě, kde pravidelně koncertují (pokud tedy můžou). Novinka "Death by Rock and Roll" tak právem patřila k nejočekávanějším žánrovým deskám roku. Jaká je?
9/10

The Pretty Reckless - Death by Rock and Roll

Skladby: Death By Rock And Roll, Only Love Can Save Me Now, And So It Went, 25, My Bones, Got So High, Broomsticks, Witches Burn, Standing At The Wall, Turning Gold, Rock And Roll Heaven, Harley Darling
Vydáno: 12.2.2021
Celkový čas: 50:24
Vydavatel: Century Media
Album "Death by Rock and Roll" vznikalo v poměrně neradostných kulisách - pátý člen The Pretty Reckless, producent Kato Khandwala, který s kapelou spolupracoval na všech jejích dosavadních třech nahrávkách, krátce před natáčením té aktuální zemřel po nehodě na motorce v Los Angeles. Zbylé muzikanty událost samo sebou zdrtila a atmosféru "Death by Rock and Roll" značně ovlivnila.

Producentské role se tak ujali sami ve spolupráci s Jonathanem Wymanem a Natem Yacchichinem a nutno říct, že Khandawala by byl s výsledkem nepochybně spokojený. Zvuk novinky je totiž silný, moderní a přímo elektrizující. Navíc frontmanka Taylor Momsen se ukázala v nebývale dobré skladatelské formě.

Otvírák v podobě titulní pecky "Death By Rock And Roll" je věnován právě zesnulému producentovi. Kroky, které v úvodu písně slyšíme, patří právě jemu. Samotný název je pak inspirován jeho typickou hláškou. Každopádně je to pocta, jak má být. Song nabízí příval moderního hard rocku se sprškou drtivých kytarových riffů a s výrazným, frustrací poháněným vokálem Momsen. Je to prostě rockový hit se všemi potřebnými proprietami.

Následující "Only Love Can Save Me Now" je dalším pomníčkem - reaguje na smrt kolegy a přítele skupiny Chrise Cornella ze Soundgarden, od jehož sebevraždy letos v květnu uplynou čtyři roky. Silnou, grungem ovlivněnou skladbu zdobí především výborný, silný vokál blonďaté zpěvačky a také instrumentální výkony bubeníka Matta Camerona z Pearl Jam a kytaristy Kima Thayila právě ze Soundgarden, kteří stejně jako Momsen patřili k blízkému okruhu Chrisových přátel a fanoušků.

Výčet hvězdných hostí tím ale nekončí. V zuřivě divoké singlovce "And So It Went" si na kytaru zahrál Tom Morello z Rage Against The Machine a i díky jeho nezaměnitelné hře patří tento kus k vrcholům celé desky.

A další jedinečné a autorsky precizní klenoty na čtvrté řadovce těchto Američanů přicházejí vzápětí. Omamná je třeba "25" s dramaturgicky skvěle zvládnutou gradací nebo také kouzelně dojemná balada "Got So High", v níž Momsen odhalí i svou jemnější polohu.

Taylor Momsen se svým nekonečným talentem a nikoliv zlatým, ale přímo platinovým hlasem v hrdle má zkrátka jen pramalou konkurenci. Barvu vokálu by jí mohla závidět i taková Lzzy Hale z Halestorm. A to je velká poklona.

Ačkoliv je album "Death by Rock and Roll" o smrti, depresích i závislostech, je z něho cítit naděje i nadšení z hudby samotné. The Pretty Reckless nahráli pod tíhou událostí skvělou desku, která je důkazem, že tahle kapela patří v současnosti mezi nejdůležitější formace rockového kolbiště.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY