Daft Punk končí

22.02.2021 23:25 - David Věžník | foto: Daft Punk

Daft Punk jsou minulostí. Legendární robotické duo, které má na svědomí jedny z největších elektronických hitů vůbec, po osmadvaceti letech společného fungování ohlásilo v pondělí konec činnosti. Neveselou zprávu oznámila formace prostřednictvím osmiminutového videa na YouTube nazvaného prostě - "Epilogue".

Důvody ukončení společné hudební pouti Thomas Bangalter a Guy-Manuel de Homem-Christo nesdělili. Koláž z jejich filmu "Electroma" z roku 2006 je tak tečkou za kariérou, která se začala psát v roce 1993 v Paříži. Během následujících tří dekád tihle dva utvářeli podstatnou část současné podoby taneční hudby. Za tuto činnost si vysloužili hned několik Cen Grammy.

Fanoušci dance music nedají dopustit už na jejich debut "Homework" z roku 1997, který dal světu klasiky jako "Around the World" nebo "Da Funk". Průlom do mainstreamu pak v roce 2001 zařídila jejich druhá řadovka "Discovery" a její pecky "One More Time" nebo "Harder, Better, Faster, Stronger". Tento úspěch pak o dvanáct let později mnohonásobně předčil kousek s názvem "Get Lucky", kterým Daft Punk ohlásili své čtvrté (a bohužel poslední) album "Random Access Memories". Chytlavý song, v němž hostují Nile Rodgers a Pharrell Williams, bral první místa všemožných hitparád i zmíněná ocenění Akademiků.

Vedle vlastní tvorby se tandem podílel na nespočtu skladeb pro jiné umělce (například "I Am a God" Kanyeho Westa nebo "Starboy" The Weeknda), složil soundtrack k filmu "Tron: Legacy", ovlivnil hromadu dalších muzikantů ("Daft Punk Is Playing at My House") a dělal spoustu dalších věcí, které by vydaly na samostatný článek.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY