Zrní nás zvou na hořkokyselej "Sladkej výlet"

11.02.2021 17:16 - Hana Bukáčková | foto: Nila

Lepší PR pro stále aktuální desku "Nebeský klid" si kapela Zrní kvůli doslovnému koncertnímu a hudebnímu klidu nemohla přát (berte to prosím s nadhledem). Rok po vydání pilotního singlu "Neposlušnost" přichází s písní "Sladkej výlet". Není tak úplně nová - patří do trojice singlů, které se na album nevešly a na které teď dozrál čas.

Opět se ukazuje, že Honza Unger & spol. jsou proroci. Jak jinak si vysvětlit, že nás skladba v době lockdownu zve na výlet. "Skládání tohohle songu patřilo k silnejm momentům našeho soustředění před 'Nebeským klidem'. Popěvek s melancholickou atmosférou se nám všem líbil a ujal se ho Jukla, kterýho zasáhl nejvíc. Udělal z něj refrén, ke kterýmu dodělal akordy do slok. Všem se dařilo něco vymejšlet, ale mně to nějak nefungovalo. Nemohl jsem do slok za boha najít melodii ani text, nevěděl jsem si rady s tou veselou atmosférou a nezvládl jsem to na desku dodělat," popisuje frontman kladenské formace.

Vše se ale jednoho dne změnilo. "Když jsme po několika měsících v koronavirový izolaci našim fanouškům do uzavřený facebookový skupiny 'Zrní je hra' posílali každej den naše povídání o snech, vzpomínkách a činnostech, který nás bavěj, napsal jsem tam pod vlivem Maxe Richtera a jeho songu 'Dream 1' text, který mě asi po měsíci napadlo použít pro tuhle písničku. Místo původně stručnýho lehkýho tanečního textu, který jsme k tomu všichni cejtili, tam naopak nacpat maximum slov, co se tam vejdou, hutnejch a temnejch v kontrastu s tou náladou. Nahrál jsem to na mobil, zaimprovizoval melodii a ono to najednou fungovalo. Objevil se tam díky tomu velkej náboj pro ten disco refrén. Získalo to energii. Klukum, včetně producentů, se to líbilo a mně konečně spadl kámen ze srdce. Po roce do Jámoru!" dodává Unger.

Stejně jako celá deska ani čerstvý singl podle mne opravdu není na první poslech. Zrní mám moc ráda, ale zmíněný přehršel textu vede téměř k nesrozumitelnosti slov, zvlášť v úvodu písně. Ale návykové nadějeplné zvolání: "Podej mi, muj bráško, podej dlaň, na to, co tě ještě čeká, se podívám," mě přesvědčí, že tahle parta má stále něco na srdci... Singl na YouTube doplňuje vizuál hypnotického až meditačního charakteru, který do mě v této nelehké době vlévá jistý, takřka nebeský klid.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY