Štěpán Kozub a Jiří Krhut překvapují šansonovým albem "Prásknu bičem"

05.02.2021 18:45 - Ondřej Hricko | foto: krhut.cz

Album "Prásknu bičem" přináší překvapivé spojení ostravských umělců - hudebníka a baviče Jiřího Krhuta a aktuálně velmi populárního herce Štěpána Kozuba, známého třeba ze seriálů "Místo zločinu Ostrava" , "Lajna" nebo "sKORO NA mizině". Jak spojení dopadlo?
7/10

Jiří Krhut & Štěpán Kozub - Prásknu bičem

Skladby: Doba vykloubená, Prásknu bičem, Voníš kávou, Něco snesu, Laň, Poraď mi s tím, Michaela, Dám ti napít, Abys mi neutekla, Dělej si co chceš, Někdy se bojím
Vydáno: 29.11.2020
Celkový čas: 33:35
Vydavatel: vlastní náklad
Výsledek spolupráce Jiřího Krhuta a Štěpána Kozuba je jiný, než by se dalo vzhledem k charakteru dosavadní umělecké tvorby obou protagonistů očekávat. Humor je v textech jen okrajově, naopak převládá určitá melancholie, zasněnost, trochu marný povzdech nad světem. Nejde ale o ublížené poplakávání, spíš o posmutnělé komentování.

Štěpán Kozub sice není kovaným zpěvákem, ale s novou rolí si poradil dobře. Má nezvyklý, pevný hlas a slušné a mnohdy nápadité texty svého kolegy umí dobře prodat. Na to, že se jedná o dílo dvou mužů, výsledek překvapuje svým romantickým nádechem.

Startuje silnou, šansonem nasáklou baladou "Doba vykloubená", která využívá podivné časy jako kulisu složitého vztahu. Kozubovi v písni velmi dobře vokálně sekunduje Barbara Kanyzová. Zaujmou tu také gradující aranže, které po hudební stránce vytvářejí hned z otvíráku nejsilnější moment alba. Půvabná je také flétna Marcely Kučové.

Zdařilá je i titulní "Prásknu bičem", ačkoliv, stejně jako některé další skladby, balancuje na hranici kýče. Opět se týká psychologického rozboru partnerství s tím rozdílem, že tentokrát jde už o rozchodovou zpověď.

Zbytek stopáže nabídne vcelku vyrovnaný materiál, byť některé songy vyznějí výrazněji, jiné méně. Mezi silnější momenty patří ještě temná "Laň", v níž znovu baví doprovodný vokál Kanyzové. Hravost chytlavé "Michaely" zase připomene upřímnou naivitu raných Mandrage a zároveň upozorní na Kozubovy vokální limity.

"Prásknu bičem" je překvapivým a fungujícím společným dílem dvou ostravských person a smělým výletem do neotřelých žánrových vod.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY