Deset objevů domácí scény roku 2020

20.01.2021 08:30 - Hana Bukáčková | foto: archiv autorky

Za rokem 2020 jsme rychle otočili list - pandemie zkrátka obrátila svět naruby. Dala stopku všem koncertům, to ale podnítilo mnohé muzikanty k větší skladatelské aktivitě. Činili se ostřílení interpreti i nováčci. Zde je (subjektivní) pohled na ty zástupce z druhé množiny, kteří na sebe strhli nejvíce pozornosti.

WYFE

Zjevení roku - trojčlenná parta WYFE ve složení Marek Kedzior (I Like You Hysteric), Martin Starý (Holden, Luno) a Vladimír Staněk - o sobě dalo vědět v první polovině roku singlem "Is This It?". Jedná se pravděpodobně o jedinou kapelu, která vznikla ve tři ráno na baru a doopravdy začala hrát. Formace složená z ostřílených hudebníků, v jejímž středu je Kedziorův podmanivý baryton, využila karanténu k dokončení debutu, který by měl vyjít "co nevidět". Název kapely mimochodem podle Urban Dictionary vyjadřuje ženu, která je "víc než nejlepší kámoška, ale bez sexuálního podtextu". Netušili to ani samotní muzikanti, ale nakonec si uvědomili, že jsou všichni ženatí a za tuto kámošku mohou považovat právě svou skupinu.


KOŇE A PRASE

Členové kapely Koňe a Prase zahalují původ jejího nevšedního jména do těch nejbizarnějších příběhů. Formace se dala dohromady rovněž netradičně - v roce 2013 spojili svoje síly Martin Janírek a Viktor Mikulášek za účelem hraní na vernisážích. Tehdy si vystačili pouze s jednou písní. Později svůj repertoár rozšířili a přibrali k sobě Lenku Halovou. Prohazovali si nástroje tak dlouho, až zjistili, který komu nejvíc sedí. Teď hrají ve složení bicí (Martin), basa (Viktor), klávesy (Lenka) a baví svým nevšedním humorem a poetickou hravostí. Začátkem září vydali svůj debut "Bramborové hity", za nímž producentsky stojí Ondřej Ježek. Na své si přijdou ti, kteří mají rádi rádi MIDI LIDI, Muchu nebo třeba Květy.


AMELIE SIBA

V současnosti asi nejskloňovanější jméno mladé tuzemské scény. Amelie Siba zazářila v talentové soutěži 1BAND2PLAY, kde vyhrála nad osmdesátkou dalších účastníků. Řadí se mezi takzvané pokojíčkové umělkyně - křehké, zasněné písně skládá ve svém bytě jen s kytarou v ruce. Tvoří výhradně v angličtině. Mladinká písničkářka je aktuálně nominovaná na cenu Apollo za svou prvotinu "Dye My Hair", kterou si sama nahrála. Deska je intimní zpovědí o dospívání, vztahu k sobě i k ostatním. Ještě v roce 2019 ale vydala EP "It Was Nice to Meet You" ve spolupráci s Lukášem Vydrou (zpěvák skupiny Dukla, která je také v Apollu nominována).


DAVID POMAHAČ

Debutant v pokročilém věku, i tak by se dal představit David Pomahač, který není na scéně žádným nováčkem. Ostřílený hudebník figuroval v projektech Kieslowski, Bez peří, Houpací koně, doprovázel Xaviera Baumaxu, stále aktuální je i jeho tvorba pod značkou Tvrdý/Pomahač. Ale coby sólový interpret zkouší štěstí až teď. Přímočaré, osobní album "Do tmy je daleko" vypráví o každodenním hledání světla, o boji s depresemi a všudypřítomném pocitu samoty. Autor ho stihl pokřtít ještě v březnu, než se živé koncertování zastavilo.


ŽANET.

Ani Žaneta Vargová není úplně neznámým jménem. Zpěvačku můžete znát z účinkování v její domovské kapele Nanosféra, s níž v roce 2017 vydala debutovou koncepční nahrávku "Pohledno". Zapamatovatelná je hlavně díky žluté kštici a svému až diblikovskému hlasu. V současné době je na mateřské se svým prvorozeným synem a tento čas si zpestřuje sólovou tvorbou coby Žanet. Texty si píše sama, za hudbou a produkcí stojí její životní partner, frontman kapel Imodium a Walkmanz Thom Fröde. V žánrově nesvázaném projektu může popustit uzdu fantazie a kreativity, a nechat tak svoje ujetosti konečně vyplout na povrch. Letos by měla vydat svůj debut.


JORDAN HAJ

Jordana Haje rovněž netřeba dlouho představovat. Je frontmanem kapely Peter Pan Complex a vystupuje jako ProGram v crew kolem Kapitána Dema. Se svým bratrancem Givinarem Křížem režíroval zástup povedených českých klipů. Životní partner Emmy Smetana letos zaujal širší veřejnost překvapivou účastí v televizní show Tvoje tvář má známý hlas, ale i sólovou tvorbou. Ta je postavená na jeho hutném, charismatickém chrapláku, který budí velké emoce. Původně měla na podzim vyjít debutová kolekce, ale z důvodu pandemie byla odsunuta na lepší časy, kdy ji hudebník bude moci propagovat živým hraním. Pro mě jde asi o nejmilejší překvapení uplynulých dvanácti měsíců.


DONIE DARKO

Plzeňská rocková kapela Donnie Darko vydala na konci roku po šesti letech od svého prvního EP plnohodnotnou studiovku "Yesterdays", na níž posluchačům nabízí jedenáct skladeb. Čtyřčlenná formace se skládá ze členů bývalých Shogun Tokugawa, frontmana Filipa Fendrycha můžete znát také díky hraní se Support Lesbiens. Společně kombinují tvrdé kytarové riffy a melodické vokály, na své si tak přijdou zejména milovníci hutnější muziky.


TEA SOFIA

Tea Sofia je mladinká písničkářka se srbsko-litevskými kořeny a vítězka projektu Czeching 2020. Ještě než odmaturovala, vyslala do světa ípíčko. Nyní na něj navázala nahrávkou "Stani" (v překladu "Stůj") nazpívanou v rodném jazyce. Kritika popisuje její inteligentní pop jako kvalitní hudební zpověď jinak prázdné generace Z. Sebevědomá interpretka nás bude reprezentovat na mezinárodním showcaseovém festivalu Eurosonic Noorderslag v nizozemském Groningenu.


PROKOP KORB

Pro mnohé bude Prokop Korb asi nejméně výrazná postava z tohoto výčtu, ale opak je pravdou. Je to multiinstrumentalista, zručný producent a editor podcastů, sólově vystupuje pod pseudonymem badfocus, s nímž vydal instrumentální debut "Wallflower". Talentu téhle dost možná budoucí šedé eminence hudební scény si všimli jak teepee, se kterými druhým rokem hraje na klávesy, ale i Jiří Burian, který si ho vybral ze třicítky producentů a studiových techniků a nabídl mu spolupráci. Jejich prvním počinem je píseň "Vánoční čas" zpívaná Tomášem Klusem a herci Městských divadel pražských, která sbírá jen samou chválu.


MAJKII B

Marian Balata alias Majkii B je dalším milým překvapením a dalším příkladem toho, kdy si muzikant odskočí od rozjeté kariéry své domovské kapely k sólové dráze. Kytarista Skyline byl vždy trochu v pozadí a loni vyrukoval s poměrně nečekaným žánrem, a to folkovým písničkářstvím. Deset skladeb zhmotnil na debutu "Nad vodou", o jejich produkci se podělil s Borisem Carloffem.

P. S.: Loni zářila i jiná jména, mnohá z nich jsme představili už v článku o objevech za rok 2019 .

P. P. S.: Máte-li pocit, že by si více prostoru zasloužil rap, máme pro vás dobrou zprávu: stejně jako loni i letos chystáme samostatný text, v němž shrneme to nejdůležitější z posledních dvanácti měsíců právě v tomto žánru.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY