Barbora Poláková s Danem Bártou podporují pěstounskou péči společným klipem "Domů"

18.01.2021 13:16 - Hana Bukáčková | foto: Facebook interpretů

Dobrá věc se podařila. Několikanásobní držitelé Cen Anděl Barbora Poláková a Dan Bárta spojili síly a nazpívali křehkou emotivní píseň "Domů", která pojednává o miminkovské duši. Spolupráce vznikla v rámci kampaně Díky pěstounství od organizace Dobrý start, v níž i další osobnosti ukazují, že máminu náruč nic nenahradí.

Zpěváci se ve společném songu setkali poprvé. Ukolébavkou upozorňují na fakt, že v České republice se nachází kolem osmi tisíc kojenců bez rodiny a že je na čase více podporovat pěstounské rodiny, a dopřát tak dětem z kojeneckých ústavů pevnější citové vazby a začlenění do společnosti.

Obě persony nejsou jen uznávanými zpěváky, ale především i milujícími rodiči, proto si uvědomují závažnost problému. "Když si představím, že jediný svět, který znám, je pokoj s dalšíma postýlkama, společná místnost na jídlo a hřiště před domem, přijde mi logické, že vstup do toho druhého světa musí být šíleně těžký. Napojení na jednoho člověka, na jednu vůni, na jedno místo může, myslím, dítěti výrazně pomoci v celoživotním pocitu bezpečí, v chápání sebe sama i okolí. Vnímám, že teď není doba, kdy bychom byli obecně schopni se soustředit i na jiná témata, než je covid, na druhou stranu, děti se rodí pořád," říká Poláková.

"Při vší upřímné úctě ke všem hodným tetám zůstává po startu 'z kojeňáku' v dětské duši nutně zmatek. Takže ten náš kus je vlastně i poklonou těm, kteří mají sílu a odvahu, hm, a nervy vzít na sebe tu odpovědnost takový zmatek mírnit a rovnat," dodává Bárta.

Křehkou, smutně laděnou skladbu doprovází pěkně zpracovaný klip, který vznikl pod vedením režiséra Jana Látala. Je rozdělen na dvě souběžné poloviny a natočen z netradičního pohledu. Vypráví totiž příběh dvou miminek, jejichž bytí na světě se diametrálně liší. Zatímco jedno objevuje svět z náruče své rodiny, druhé vidí z postýlky ústavu jen hračku a tváře střídajících se pečovatelek. Příběhy obou dětí se ale v závěru protnou. Za mne velmi dotažené dílo s jasným poselstvím.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY